avgust 22, 2019

‘Nema uspešne BiH bez uspešne Republike Srpske’

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da nema uspešne Bosne i Hercegovine bez uspešne Republike Srpske (RS).

Nikolić je na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kazao da je ona nastala „zato što su drugi hteli da razbiju Jugoslaviju“.

„Pre 25 godina Srbi su se oružjem borili za RS dok su bili napadani, a kasnije politikom i mudrim vodjenjem. Ja volim BiH, želim joj svako dobro i napredak, ali neka se ne zanose neki u Sarajevu da ima uspešne BiH bez uspešne RS. Ne može, nema ni uspešne RS bez uspešne BiH“, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je ocenio da osporavanje obeležavanja Dana Republike Srpske 9. januara nije borba protiv dana već protiv slavlja „što smo preživeli, što nisu mogli da nam učine ono što su učinili u Hrvatskoj ili na Kosovu i Metohiji“.  

„Kad bismo mi pravili RS da nije došlo do razbijanja srpskog naroda? Nekima smeta RS zato što svojim postojanjem podseća da ima Srba u BiH, da nije uspeo plan da oni nestanu, zato što ima specijalne veze sa Srbijom koje niko nikada neće uspeti da prekine“, kazao je Nikolić.

Po njegovim rečima, danas niko „ne može ništa“ Republici Srpskoj, a svi koji danas odlučuju u Srbiji, žele da veze sa RS budu produbljene.

„Dok ima RS, ima i Srbije. Možda bi bilo prirodnije da kažem obrnuto, ali znam da je vaš ulog veći, zato vam čestitam na referendumu. Neka živi Republika Srpska u BiH i u tesnoj vezi sa Srbijom, svojom majkom, sestrom, ocem, bratom!“, kazao je Nikolić.

Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske prisustvovali su i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nela Kuburović, reditelj Emir Kusturica.

Izvor: BETA

Povezani tekstovi