avgust 23, 2019

Nemačka: Manje plate za strance

Prema analizi nemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vreme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3. 209 evra mesečno. Bruto plata je plata pre odbijanja socijalnih doprinosa i poreza.

Radnici koji imaju nemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 evra, dok su stranci prosečno zarađivali 2.463 evra. Razlika je, dakle, 22 odsto.

Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni radnici iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše tražilaca azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosečno zarađuju 1.839 evra mesečno bruto.

I te razlike vrede za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.

Prema analizi Savezne agencije za rad i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju delimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nemci zarađuju prosečno 2.313 evra bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosečno 1.918 evra bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 evra bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Nemci zarađuju prosečno mesečno 5.333 evra bruto, stranci 4.960 evra bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražilaca azila 4.394 evra bruto. Razlike se uočavaju i kad Nemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Nemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica primera radi Nemci zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro bruto.

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Nemačkoj ne manjka radne snage. Jer, u prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle preuzeti posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Nemačkoj tražilo prosečno 4.400.000 osoba.

Izvor (Deutsche Welle/TVBN)

 

Povezani tekstovi