jul 22, 2019

Nikolić: Izbori u aprilu, s Vučićem o ponovnoj kandidaturi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi predsednički izbori mogli da budu održani 9. aprila i dodao da je o svojoj ponovnoj kandidaturi razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nikolić nije precizirao kakav je bio ishod razgovora sa premijerom.

„Jesmo, razgovarali smo, bićete na vreme obavešteni“, odgovorio je predsednik Srbije na pitanje novinara da li je razgovarao sa premijerom o tome da li će se kandidovati za predsednika Republike.

On je podsetio da po Ustavu predsednički izbori moraju da se završe mesec dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, te da bi prvi kriug mogao da bude 9. aprila, a eventualni drugi – 23. aprila.

Nikolić je rekao da je na predsednici Skupštine da za kampanju odredi period od 30 do 60 dana, te da misli da bi izbori mogli biti raspisani krajem ferbuara ili početkom marta.

Bolje je češće proveravati volju građana

U okolnostima tranzicije i krupnih odluka bolje je češće proveravati volju građana, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na pitanje novinara da li će na proleće biti i parlamentarnih izbora.

Upitan da li je dobro da imamo izbore na svakih godinu dana, on je rekao da ima poverenje u vladu i da ona radi dobro, ali:

„Ako žele da provere to što rade, ako se čini da je parlament postao mesto u kome se teško donose krupne odluke, zato što se koristi za promociju čak i nekih loših ideja, onda vlada može jednostavno da reši to novim izborima“, rekao je predsednik.

Nikolić je istakao da kao predsednik Republike ne može da utiče na predsednika vlade po pitanju takve odluke, osim savetom:

„U rukama predsednika vlade je odluka o ostavci vlade, koja može da izazove nove parlamentarne izbore“, rekao je Nikolić.

Kako kaže, ako vlada želi da proveri popularnost, posle nekih mera, ako želi da osigura mandat od četiri godine – to je njihovo pravo i to im Ustav dozvoljava.

„Mislim da je u vreme tranzicije, kada se krupne promene u društvu dešavaju, da je bolje češće proveravati volju građana“, rekao je predsednik novinarima u Beogradu.

Dodaje da je uvek bio protiv toga, od 2000 godine kada su vlade pokušavale da ostanu četiri godine, a sprovode mere za koje se vidi da gube popularnost.

Nisam dobio poziv da posetim Sarajevo

Nikolić kaže da nikada nije dobio zvaničan poziv da poseti Sarajevo, te da on ne može da se nameće da ide u goste, a da „nikada, nikome nije odbio poziv za posetu“.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će do kraja mandata posetiti Sarajevo, on je rekao da je postojao plan da u vreme kada Predsedništvom BiH predsedava bošnjački predstavnik da ga pozovu u zvaničnu posetu Sarajevu, ali da se to do sada nije ostvarilo.

„Ne mogu da se namećem da idem u goste, nikada nisam odbio da negde odem. Uvek pokušavam da uspostavimo što bolje odnose“, rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li će biti trojnog sastanka predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva on je rekao da postoje različite ideje, ali da ne moraju na trojnom nivou da se prave sastanci da bi imali bolje odsnose.

„To se radi bilateralno. Srbija nema loš odnos prema Hrvatskoj. Nijedan pojedinac u Srbiji na bilo kom položaju nikada nije ispoljio antagonizam prema Hrvatskoj“, rekao je Nikolić.

On je dodao da se ponekad Hrvatskoj direktno odgovori na ono što što se u Hrvatskoj desi a odnosi se na Srbiju i srpske građane, te da onda „ispada kao da smo u svađi“.

„Na nojoj hrvatskoj vladi je da se opredeli da li će biti zavisna od ultranacionalizma, od fašizma koji je postojao i koji se uvek nekako provlači. Da li će da zavisi njen uspeh od toga ukoliko izjavi da mrzi Srbiju ili ne? U Srbiji se izbori ne dobijaju na mržnji prema bilo kome, posebno ne na mržnji prema Hrvatskoj“, rekao je predsednik.

Kako kaže, ako Hrvatska nastavi ovako i ako „kad god im se učini da im treba, zbog popularnosti na domaćem terenu, izvade Pavelićevu zastavu pa se pod njom slikaju“, onda ne mogu očekivati da im Srbija veruje da oni žele dobre odnose.

Govoreći o odnosima sa zvaničnim Sarajevom on je naglasio da Sarajevo često čini greške prema Srbiji, a da naša zemlja priznaje BiH zato što je garant Dejtoinskog sporazuma, da ne čini ništa da je destabilizuje i da ne može da učini ništa da je stabilizuje.

„Srbija ima specijalne odnose sa RS koji su joj garantovani Dejtonskim sporazumom , ne znam šta još treba da uradimo. Dejtonski sporazum je zamislio državu koja funkcioniše, očigledno da tako kako je zamislio Bosna ne može da funkcioniše“, naglasio je predsednik.

Upitan da li odluka Ustavnog suda da poništi referendum u RS može da podgreje tenzije u regionu on je rekao da misli da je Ustavnio sud „izašao iz toga šta mu je posao“.

„Ne možete kada se desi referendum i na njemu proverite volju naroda da kažete da je neustavan. Pa taj narod piše Ustav i ako na referendumu donese nekakvu odluku onda bi trebalo da se zabrine onaj ko je pisao Ustav da li je Ustav po volji naroda ili nije“, zaključio je Nikolić.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi