mart 22, 2019

Novo hapšenje zbog terorističkih napada u Parizu

Francuska policija je na širem području Pariza uhapsila 29-godišnjeg muškarca u sklopu istrage terorističkih napada u kojima su pripadnici Islamske države 13. novembra u Parizu ubili 130 ljudi.

Širom Francuske od napada 13. novembra izvršeno je oko 2.700 racija, u kojima je 360 ljudi privedeno ili stavljeno u kućni pritvor, prenela je agencija AFP.

Dvojica muškaraca se trenutno nalaze u pritvoru, pod optužbama da su obezbedili smeštaj za Abdelhamida Abauda, osumnjičenog organizatora pariskih napada, a koji je ubijen u policijskoj akciji na severu Pariza pet dana posle napada.

U Belgiji, gde se smatra da je napad organizovan, istovremeno je uhapšeno osam ljudi, dok je u Turskoj jedan muškarac uhapšen pod sumnjom da je pre napada obišao koncertnu dvoranu, barove i restorane koji su kasnije izabrani kao mete napada.

Istragu terorističkih napada u Parizu nadgleda čak šest sudija specijalizovanih za antiterorističke slučajeve, što je broj bez presedana u Francuskoj.

Od ukupno devet napadača, trojica, međutim, još nisu ni identifikovana, uključujući dvojicu od trojice bombaša-samoubica koji su se razneli ispred stadiona Stad de Frans i koji su, kako izgleda, koristili lažne pasoše da bi došli u Evropu.

Izvor. RTS

Povezani tekstovi