decembar 12, 2018

Obama najpopularniji na Kosovu, najmanje u Srbiji i SAD

Predsednik SAD Barak Obama, iako poprilično nepopularan u sopstvenoj zemlji, najomiljeniji je svetski političar, pokazalo je opširno istraživanje o popularnosti svetskih lidera, koje je sproveo „Galup internešnal“.

BEOGRAD/NJUJORK – Predsednik SAD Barak Obama, iako poprilično nepopularan u sopstvenoj zemlji, najomiljeniji je svetski političar, pokazalo je opširno istraživanje o popularnosti svetskih lidera, koje je sproveo „Galup internešnal“.

Obama je najomiljeniji na području Kosova, gde ga podržava čak 83 posto ispitanika, a slede Vijetnam, Portugal, Švedska i Kolumbija, dok je najmanje popularan među Rusima, Palestincima, Pakistancima, Izraelcima i Srbima.

Na dnu liste nalaze se čak i SAD, gde tek svaki deseti stanovnik podržava odlazećeg predsednika, koji je očigledno izgubio poverenje Amerrikanaca, preneo je „Blic“.

Na listi najpopularnijih svetskih lidera posle Obame slede nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik Francuske Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi.

Ispitanici su pored njih mogli da glasaju i za predsednike Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina, kao i za lidere Saudijske Arabije i Irana, Salmana al Sauda i Hasana Rohanija.

Kad je reč o Putinu, on najveću podršku ima u Jermeniji, Vijetnamu, Mongoliji, Srbiji i Rusiji, a zanimljivo je da ruskog predsednika podržava identičan procenat ispitanika iz Srbije i Rusije (72%).

Sa one druge, donje strane lestvice nalazi se Finska, gde čak 83 odsto anketiranih prosto ne može da smisli Vladimira Putina. Prate ih Šveđani, Portugalci, Holanđani i Albanci sa Kosova.

Angelu Merkel bi Albanci sa Kosova, poput Obame, takođe dočekali raširenih ruku, pošto je sa 80 procenata podrške omiljena među tamošnjim stanovništvom.

Sa čak 20 odsto manje na drugom mestu su Šveđani, Finci i iznenađujuće, Vijetnamci. Očekivano, Merkelovu očima ne mogu da vide Grci, ali i Palestinci, Rusi, Česi i Španci.

Istraživanje o popularnosti svetskih lidera „Galup“ je sproveo u 65 zemalja sveta, a u njemu je učestvovalo čak 63.000 ljudi, koji su odgovore davali putem telefona, interneta, ali i uživo.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi