jun 18, 2019

Obeležen Dan sećanja na logor Jadovno

Država i društvo ne smeju da ćute o događajima koji su se dogodili u Jadovnu i drugim logorima u Drugom svetskom ratu, i moraju se suočiti sa uzrocima, razmerima i posledicama tih tragedija, poruka je s današnjeg komemorativnog skupa povodom Dana sećanja na Jadovno.

Skup u Šaranovoj jami organizovali su Srpsko narodno veće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština RH, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH).

Predsednik SABA Franjo Habulin podsetio je da su ustaše u leto 1941. godine ubile na desetine hiljada ljudi na području od Like do Paga koji nisu podržavali ideologiju uspostavljene NDH, te pozvao na osudu revitalizacije fašizma i odupiranje zlu koje bi regionu mogli doneti katastrofalne posledice.

Prisutni su položili venac uz molitvu i pijetet svim žrtvama logora i ustaškog režima uz poruku, kako je rekao predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus, da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi.

Godišnjici obeležavanja osnivanja logora Jadovno prisustvovao je i predsednik SNV Milorad Pupovac, koji je poručio da se na mestu ustaškog logora okuplja kako bi se suprotstavilo onima koji žele osporiti pravo na tugovanje.

Organizatori komemorativnog skupa nisu pozvali državni vrh na Dan sećanja na Jadovno, jer su kao prilikom obeležavanja godišnjice proboja Jasenovca želeli da pokažu svoj stav i protest protiv odnosa zvaničnika Hrvatske prema holokaustu i genocidu počinjenom u Drugom svetskom ratu, navodi se u saopštenju.

Osim potomaka žrtava, brojnih aktivista iz antifašističkih i manjinskih organizacija, skupu su prisustvovali predsednik Saveta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, delegacija Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić, saborski zastupnik SDŠ-a Mile Horvat i Nikola Lalić, dožupan Ličko-senjske županije.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi