februar 18, 2019

Orić savetnik ministra branitelja u FBiH

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić, kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima počinjenim za vreme rata 90-ih godina, imenovan je za savetnika ministra branitelja Federacije BiH, piše zagrebački Večernji list, u izdanju za BiH.

Pozivajući se na svoje izvore, list saznaje da priča o imenovanju Orića za savetnika u ovom ministarstvu traje već neko vreme, a sada su se očito stekli uslovi da procedura bude privedena kraju.

Tim povodom Večernji konstatuje da je imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, izgleda, postalo praksa.

Nakon što je bivšeg ministra Zukana Heleza savetovao Besim Hodžić koji je u ratu bio zapovednik logora u bugojanskoj Gimnaziji, u kojem je bio zarobljen i mučen velik broj Hrvata (neki od njih su ga javno prozvali za zlodela koja je radio te tražili njegovu smenu), novog ministra Salku Bukvarevića od ovog meseca savetovaće osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Orić je ratni komandant Srebrenice i osoba protiv koje je u toku sudski proces na Sudu BiH za ubistvo zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjenih 1992. godine. Sud BiH je, naime, sredinom maja prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi