april 19, 2019

Otvorena Kineska banka u Beogradu

Kineska banka danas je otvorena u Beogradu, a njenim dolaskom po rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje se „eksponencijalni rast investicija u Srbiju“.

„U tom smo uverenju i zbog činjenice da je ova banka otpočela finansiranje Železare u Smederevu. Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo Hestila naša Železara će poslovati bolje nego ikada u svojoj istoriji“, rekao je Nikolić na svečanosti u Palati Srbija.

Po njegovim rečima, ulaganje Kine u Srbiju posle Smederevske železare, Pupinovog mosta i drugih infrastrukturnih projekata naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija nastavlja se dolaskom Kineske banke od koje se „očekuje realizacija finansiranja izgradnje proizvodnih pogona, što podrazumeva veliki broj zapošljavanja gradjana Srbije“.

„Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od preko milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine“, kazao je Nikolić.

On je podsetio i da najveći infrastrukturni projekat na svetu „Jedan pojas, jedan put“ obuhvata Srbiju kojim ona postaje najvažnija tačka razvoja projekta sa namerom da bude glavno saobraćajno i svako drugo čvorište.

Nikolić je istakao da je saradnja Srbije i Kine sveobuhvatna i da kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da saradjuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć i udaljenost.

Predsednik Upravnog odbora Kineske banke Guoli Tijan rekao je da se nada da će njenim otvaranjem biti produbljena saradnja izmedju dve zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se poslednjih godina unapredjivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Po njegovim rečima, otvaranje te banke u Srbiji je dokaz prijateljstva dve zemlje.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da su otvaranjem banke srpsko-kineski odnosi ušli u novu fazu.

„Kineska banka treba ne samo da podrži kineske kompanije već i da srpskim približi kinesko tržište“, rekao je Vujović.

On je ocenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dve zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

„Banka će doprineti i benefitima koji nisu usmereni samo na kratkoročno finansiranje već i na dugoročno, kako zahtevaju projekti u energetici“, rekao je Vujović.

On je tokom govora podsetio i da je kineska Izvozno kreditna banka u Srbiji finansirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, Kineska banka u Srbiji neće izneveriti očekivanja već će produbiti stratešku saradnju.

„Dolazak banke je posledica dogovora o strateškom pratnerstvu predsednika Srbije Tomislva Nikolića i predsednika Kine Si Djinpinga“, podestio je je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

U Palati Srbija povodom otvaranja banke priredjen je doček kineskoj delegaciji. U Palati su bili prisutni članove republičke i gradske vlasti.

Tijanu i Nikolić su potom obišli i centralu banke koja se nalazi na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Djindjića.

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom „Bank of China Srbije a.d. Beograd“.

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u 51 državi sveta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona.

Prema podacima časopisa „Banker“ Kineska banka je četvrta po visini kapitala medju 1.000 banaka u svetu, a na isto mesto je po tržišnoj vrednosti svrstava i „Fords global 2000“.

Na kraju 2015. godine ukupna aktiva te banke je dostigla iznos od 2.590 milijardi dolara.

Kineska banka je 2013. godine počela da radi u Madjarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Izvor: BETA

Povezani tekstovi