februar 23, 2018

Patrijarh srpski Irinej pozvao Srbe da ostanu na KiM

patrijarh irinej

Državni vrh je nazaslužniji za to što Kosovo nije postalo član Uneska, rekao je patrijarh srpski Irinej i pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, a raseljene da ne izgube nadu u povratak svojim domovima.

KOSOVSKA MITROVICA – Državni vrh je nazaslužniji za to što Kosovo nije postalo član Uneska, rekao je patrijarh srpski Irinej i pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, a raseljene da ne izgube nadu u povratak svojim domovima.

Irinej je u intervjuu za novogodišnji broj mitrovičkog “Jedinstva” izjavio da najveće zasluge za neulazak Kosova u Unesko pripadaju vrhu srpske države, koja se zdušno založila da šefovima mnogih država objasni istorijsku istinu i značaj svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

“Naravno, značajnu ulogu imala je i naša crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija. Zahvalni smo i našoj štampi koja je doprinela pozitivnom rešenju ovih pitanja, kao i uglednim ličnostima javnog i kulturnog života. Verujemo da je progovorila i savest poštenih ljudi sveta,” rekao je Irinej.

Patrijarh srpski je kazao da prognani Srbi sa Kosova ne smeju izgubiti nadu na povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

“U svojim molitvama crkva se moli za one koji su ostali u svojim domovima da im Gospod da snagu da izdrže nevolje u kojima se nalaze, a onima koji su prognani da se vrate. Jednima i drugima, naše sveštenstvo i monaštvo pružaju divne primere hrabrosti i ljubavi prema svetoj zemlji i svetinjama kosovsko-metohijskim. Naravno, u tome će im pomagati i podržavati ih sav naš narod,” rekao je patrijarh.

Irinej je ocenio da je Kosovo i Metohija najznačajniji deo Srbije i najsvetiji njen prostor.

“Svaki pedalj zemlje na Kosovu i Metohiji natopljen je krvlju najboljih sinova, kćeri i dece srpskoga naroda. Svaki pedalj zemlje osvećen je pokajničkim i stradalnim suzama naroda i svetim molitvama njenih svetitelja,” kazao je.

Naša poruka svima Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na svojim vekovnim ognjištima, da i pored mnogih nevolja i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi, ostanu na zemlji svojih otaca i predaka, kazao je Irinej.

“Poruka onima koji su izbegli i koji su prognani, je da se vrate, obnove svoje spaljene domove i povrate svoju uzurpiranu imovinu. Posebna poruka sadašnjim i budućim žiteljima Kosova i Metohije je da budu jedinstveni u svim pitanjima od nacionalnih interesa i opstanka na kosovsko-metohijskim prostorima,” rekao je patrijarh.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi