avgust 26, 2019

Pendarovski potpisao sistemske zakone koje Ivanov nije hteo

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je danas ukaze o proglašenju četiri sistemska zakona, koje je njegov prethodnik Đorđe Ivanov odbijao da potpiše jer nose novo ustavno ime države.

Kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, prvi zakoni koje je Pendarovski potpisao su Zakon za sudove, Zakon za upravne sporove, Zakon za prekršaje i Zakon o izmeni Zakona za organiziciju i rad u organima državne uprave.

„Reč je o sistemskim zakonima za koje bivši predsednik Ivanov nije bio potpsao ukaze za proglašenje“, navodi se i ističe da predsednik Pendarovski smatra da su donošenje tih zakona i njihova primena od vitalnog interesa za građane Severne Makedonije.

Pendarovski je, dodaje se, potpisao i ukaz o proglašenju novog zakona o energetici, koji predviđa zamenu fosilnih goriva energijom dobijenom iz obnovljivih izvora.

„Time se stvara osnv za rešavanje jednog od najgorljivijih pitanja u našem društvu, zaštita životne sredine i zdravlja ljudi“, navodi se u saopštenju iz Kabineta novog predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, koji je funciju preuzeo u nedjelju 12. maja.

Izvor – Vijesti.me

Povezani tekstovi