jul 17, 2019

Pobjeda: Propala anti-NATO koalicija u Crnoj Gori

Projekat stvaranja anti-NATO koalicije propao je nakon što Demokratska narodna partija Milana Kneževića nije dobila podršku Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i dela civilnog sektora koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojno-politički savez, saznaje Pobjeda.

PODGORICA – Projekat stvaranja anti-NATO koalicije, koji podrazumijeva formiranje čvršćeg institucionalnog saveza političkih partija i nevladinih organizacija, propao je nakon što inicijator Demokratska narodna partija Milana Kneževića nije dobila podršku Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i dela civilnog sektora koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojno-politički savez, saznaje Pobjeda.

Projekat je, kako se navodi, dodatno urušen i definitivno pokopan zbog loše organizacije, slabog odziva i retrogradnog javnog nastupa tokom anti-NATO protesta održanih u Podgorici u subotu, 12. decembra.

Inicijativu za formiranje anti-NATO koalicije obelodanio je predsednik DNP-a Milan Knežević na sastanku dela lidera opozicije sa mitropolitom Amfilohijem, koji je održan početkom septembra.

Nakon što je ta ideja dodatno operacionalizovana u Moskvi na sastanku Kneževića sa predstavnicima ruske Dume, podgorički odbor DNP-a je zadužio svog predsednika da uz adekvatan akcioni plan tu ideju i formalno pripremi i uputi prema svim zainteresovanim stranama, piše provladina Pobjeda.

Akcioni plan sadrži niz mera i aktivnosti sa namerom da dovede do strateškog cilja pritiska da se preobrati javno mnjenje i pridobije za opciju vojne neutralnosti Crne Gore, koju bi po prvobitnoj zamisli, osim Rusije, garantovala i Alijansa. Tu inicijativu je podržala i sama Moskva.

Iako je Knežević dobio otvorenu podršku zvanične Moskve za svoj naum, od prvobitnog plana odustala je prva Nova srpska demokratija koja je umesto da se izjasni o formiranju anti-NATO koalicije bez prethodnih konsultacija sa ostalim članicama DF-a, pozvala na protest sve političke partije i nevladine organizacije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO. Uključujući i Demos i Demokrate koje se nisu programski izjasnile o tom pitanju.

Iako nijesu konsultovane, DNP i Radnička partija Janka Vučinića su odlučile da zbog ,,mira u kući“ podrže protest. Međutim, takav jednostran poziv nije se dopao Milićevom SNP-u koji je ignorisao Mandićevu inicijativu. To je zasmetalo i zameniku predsednika Nove Slavenu Radunoviću, koji je na društvenim mrežama direktno prozvao Milićev SNP.

Da stvar bude gora, piše podgorički dnevnik, tu nije bio kraj iznenađenjima za Milana Kneževića i Predraga Bulatovića.

Posebno je Predrag Bulatović bio iznenađen kada ga je Andrija Mandić najavio specijalnog gosta na anti-NATO protestu.

Ipak, ono što je, prema izvorima Pobjede, zasmetalo najvećem delu DNP-a jeste deo govora Momira Bulatovića u kojem je on izjednačio EU i NATO nazvavši ih „lopovima i ubicama“. Tako je anti-NATO protest pretvoren i u anti-EU okupljanje.

U DNP-u, prema tvrdnjama izvora Pobjede, za loš odziv krive i predsednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića koji je prema njihovom mišljenju u javnosti previše isticao da neće prisustvovati anti-NATO protestima.

Medojević je, piše list, ispostavilo se, bio sasvim u pravu. Klicanje ruskom predsedniku Putinu, ikonografija skupa, četničke pesme i preteće poruke govornika su podsetile na skupove 90-ih godina prošlog veka. Tako se subotnji pokušaj promocije stvaranja novog saveza za borbu protiv priključenja Crne Gore u NATO pretvorio u ne baš glamurozno okupljanje ekstremnih pristalica Nove srpske demokratije.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi