jun 26, 2019

Pozitivan poziv Majkla Pompea

– Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić pozitivno su reagovali na pismo državnog sekretara SAD Majkla Pompea, u kojem on poziva Predsedništvo BiH da usvoji Nacionalni godišnji plan koji se tiče Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Iz Predsedništva BiH saopšteno je da DŽaferović smatra da su stavovi izneseni u pismu potpuno kompatibilni sa glavnim spoljnopolitičkim ciljevima i opredeljenjem BiH potvrđenim ranijim odlukama Predsedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom spoljne politike BiH.

„Pozdravljam i stav državnog sekretara da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju SAD da saradnja sa BiH bude podignuta na viši stepen, što je u interesu svih naroda i građana u BiH“, zaključio je DŽaferović.

Komšić smatra da Pompeovo pismo treba shvatiti kao dodatni podstrek za BiH da prihvati pruženu ruku i pomoć SAD i NATO za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama društvenog života koje MAP donosi.

„Taj proces obezbeđuje dugotrajan mir, stabilnost i, što je najvažnije, ekonomski razvoj. BiH i njene institucije već su se ranije opredelile i obavezale da nastave put ka evroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da taj put bude nastavljen“, istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima, jasno je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih, pluralističkih zemalja koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa, te oblikovane kroz institucije EU i NATO saveza.

Izvor (BNTV)

Povezani tekstovi