avgust 20, 2019

Pravilnik o utvrđivanju lažnih diploma uskoro na Sednici Univerziteta

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je da bi predlozi pravilnika o utvrdjivanju lažnih diploma trebalo uskoro da se nadju na dnevnom redu Senata UB.

Biće predloženi pravilnici o doktorskim studijama, o postupku utvrdjivanja plagiranja, aut-plagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja, kao i etički kodeks UB tebalo da se uskoro nadju na dnevnom redu sednice Senata UB, rekao je Bumbaširević za dnevni list Danas.

„Nacrti ta tri dokumenta su prosledjeni fakultetima na izjašnjavanje. Bilo je dosta primedbi. Na poslednjem sastanku komisije za pravilnik o doktorskim studijama usaglašeni su stavovi i očekujem da će taj dokument biti na sednici Senata Univerziteta u aprilu“, kazao je Bumbaširević.

On je kazao da o verodostojnosti doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog treba da se izjasni Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka, ali da Veće nije htelo da se izjašnjava bez jasne procedure i pre nego što budu doneti pravilnici.

Bumbaširević je ocenio da je za kvalitet doktorata prvenstveno ključna odgovornost mentora i komisije koja procenjuje doktorsku disertaciju, ali da su neophodni i kontrolni mehanizmi.

Senat UB trebalo je krajem decembra da donese pravilnike o doktorskim studijama i o plagijatima, ali je ta tema, tada, odložena za kraj januara.

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije“ na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je u junu prošle godine nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U medjuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Izvor: Beta

Povezani tekstovi