jun 18, 2019

Pravosnažna presuda: Ivi Sanaderu 6 godina zatvora

Bivši premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader, pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda – osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužilaštva na nepravomoćnu presudu – kojom je u slučaju Planinska, osuđen na 4 i po godine zatvora.

Ovom odlukom se, kako prenose mediji, bivši hrvatski premijer upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora. Sa svojim suoptuženicima, mora vratiti 15 miliona kuna.

Prihvaćena je žalba tužilaštva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) je utvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procenu vrednosti nekretnine i uvećanjem procenjene vrednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist.

Mlinarević je osuđen na godinu dana uslovno, a kazna mu je zamenjena radom za opšte dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

Izvor – ba.voanews.com

Povezani tekstovi