jun 18, 2019

Predsednik Kazahstana podneo ostavku

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev podneo je ostavku, posle skoro 30 godina na vlasti, javila je Raša tudej.

Nazarbajev je objavio svoju ostavku u specijalnom obraćanju naciji. On je, međutim, obezbedio status koji mu omogućuje da zadrži važnu ulogu u upravljanju zemljom.

Posle odlaska, on će imati proširena ovlašćenja zahvaljujući zakonu usvojenom u maju 2018. godine koji daje ustavni status Savetu bezbednosti čije su preporuke do tada bile isključivo savetodavne.

Nazarbajev će biti ovlašćen da bude na čelu tog saveta do smrti.

Sedamdesetosmogodišnji Nazarbajev, koji je tokom gotovo 30 godina imao potpunu kontrolu nad Kazahstanom, će takodje ostati predsednik vladajuće stranke Nur Otan.

Nazarbajev već ima titulu Oca nacije koja mu garantuje pravni imunitet i uticajnu ulogu u slučaju odlaska sa mesta predsednika.

Njegove dužnosti će vršiti predsednik Senata Kasjm-Jomart Tokajev, iz Nazarbajeve proruske vladajuće stranke Nur Otan, dok ne bude izabran novi predsednik Kazahstana.

Mandat Nazarbajeva trebalo je da traje do 2020.

Došao je na čelo zemlje kada je ona bila sovjetska republika 1989. godine kao prvi sekretar Komunističke partije, i zadržao je vlast kada je ona postala nezavisna 1991. godine.

Ponovo je izabran za predsednika četiri puta sa ogromnom većinom, gotovo 98 odsto glasova na poslednjim izborima 2015. Te izbore medjunarodni posmatrači nikad nisu priznali kao slobodne i poštene.

Nazarbajev nikad nije jasno odredio svog naslednika.

Analitičari smatraju da bi naslednik Nazarbajeva mogao da bude Askar Mamin, sadašnji premijer, star 53 godine.

Nazarbajev je objavio svoju ostavku manje od mesec dana od nagle smene kazahstanske vlade kojoj je zamerio da nije znala da diversifikuje privredu vrlo zavisnu od energenata.

Time je okončan mandat premijera Bakitjana Sagintajeva, koji je smatran kao njegov potencijalni naslednik na predsedničkim izborima 2020.

Predsednik je tada obećao socijalne mere od više milijardi evra da odgovori na rastuće nezadovoljstvo stanovništva manje od godinu dana od novih predsedničkih izbora.

Kazahstan, bogat u nafti i gasu i prvi svetski proizvodjač uranijuma, je najveća privreda u centralnoj Aziji. Međutim, ta zemlja od 18 miliona stanovnika pogođena je od 2014. godine padom cena nafte i ekonomskom krizom kod njenog saveznika Rusije, što je dovelo do devalvacije kazahstanske valute tenge.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi