jun 18, 2019

Premijerka Srbije pozvala Nemačku da pomogne za ukidanje takse Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas u Beogradu, u razgovoru s poslanicom Bundestaga Renatom Alt apelovala da Nemačka pomogne u stabilizaciji prilika u regionu, počev od ukidanja takse Kosova na proizvode iz Srbije.

Сродна слика

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je Brnabić rekla da je „srpska vizija mira, stabilnosti, napretka i modernizacije bitno različita od poruka koju dolaze iz Prištine i Tirane poslednje dve nedelje“.

„Srbija će čuvati mir i stabilnost. Ne postoji ništa što je važnije od toga za sve gradjane u regionu“, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući naporima i inicijativama Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, kao što je Nemačka koja je pokrenula Berlinski proces, ceo region je poslednjih godina značajno napredovao, pre svega u trgovinskom smislu.

Premijerka je zamolila za Nemačku podršku kako bi se ponovo otvorila jasna perspektiva za regionalnu saradnju i sigurnost za Srbe koji žive na Kosovu.

Brnabić je u razgovoru upozorila na sve veću opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i u celom regionu zbog niza poteza Prištine u poslednjih mesec dana.

„Uprkos nerazumnim merama i sve radikalnijoj retorici iz Prištine, Srbija ostaje pri tome da ne uvodi kontramere, jer je teško uspostavljen mir vrednost koju moramo očuvati“, dodala je ona.

Premijerka je dodala da dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost na dobrobit celog regiona.

Izvor (Beta)

Povezani tekstovi