jul 17, 2019

Prestolonaslednik naredio ubistvo Kašogija

Američki obaveštajci zaključili su da je ubistvo novinara Džamala Kašogija naredio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Сродна слика

Jedan američki zvaničnik je rekao da će zaključak obaveštajaca dati vetar u ledja kongresmenima koji žele da kazne Saudijsku Arabiju, blisku saveznicu Vašingtona, zbog tog ubistva.

Američka vlada je ove nedelje uvela sankcije za 17 saudijskih zvaničnika zbog navodne uloge u ubistvu Kašogija, ali su neki kongresmeni pozvali da se obustavi prodaja oružja Rijadu ili preduzmu druge strože kaznene mere.

Nalaze obaveštajnih agencija je prvi preneo Vašington post.

Saudijska vlada je negirala te navode, a šef diplomatije Adel al-Džubeir rekao je da prestolonaslednik nema „apsolutno ništa“ s ubistvom.

Džamal Kašogi, saudijski novinar i pisac kritičan prema kraljevskoj porodici, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Turske i saudijske vlasti navode da ga je ubio tim ljudi poslat iz Rijada.

Ove nedelje je saudijski državni tužilac najavio da će tražiti smrtne kazne za pet osumnjičenih ubica.

Predsednik SAD Donald Tramp je do sada odbacivao pozive da obustavi prodaju oružja Rijadu, jer Saudijsku Arabiju smatra ključnim saveznikom u svojoj bliskoistočnoj politici.

Vašington post je takodje preneo da su američke obaveštajne agencije pregledale snimak telefonskog razgovora Halida bin Salmana, saudijskog ambasadora u Vašingtonu i prestolonaslednikovog brata, sa Kašogijem, u kome mu princ govori da će biti bezbedan ako ode u konzulat.

Portparolka saudijske ambasade u Vašingtonu rekla je da su navodi lista netačni.

Izvor (Beta)

Post source : Mohamed bim Salman, Kašogi, Saudijska Arabija,

Povezani tekstovi