avgust 20, 2019

Proslava i običaji vinara na Svetog Trifuna

Vinogradari i vinari slave kao svog patrona Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze. Kako običaji nalažu, tada se prvi put u novoj kalendarskoj godini odlazi u vinograd i simbolično orezuje loza i zaliva vinom. Pošto se slava slavi uoči Sretenja, dana kada se po narodnom tumačenju susreću zima i proleće, tada počinje i sezona rezidbe u vinogradima.

Najbolji župski vinari, viteškog reda monah Dorotej, već sedmu godinu zajedno odlaze u vinograd kolačara, da se pomole za dobar rod i preseku kolač.

„Jedna četvrtina kolača ostaje u vinogradu, da dođu fazani da kljucaju, jer je fazan vinogradarska ptica i donosi rod vinogradu“, kaže Momčilo Minić, vinar iz sela Tržac kod Aleksandrovca.

U vinograd se po tradiciji prvi put ulazi u svečanim odorama boje vinskog taloga. Kolačarstvo je predato najmlađem vinaru posle zasluženog četvorogodišnjeg viteškog staža.

„Radićemo marljivo i vredno i nadam se da će moje kolačarstvo da donese nama u Župi blagorodnu godinu“, priča vinar iz Aleksandrovca Vladislav Gajić.

A najviše razloga za slavlje na Svetog Trifuna imali su svečano promovisani novi vitezovi vina, zaslužni za hektare novih zasada vinograda u Aleksandrovačkoj Župi.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi