avgust 22, 2019

Prošle godine cela Vlada u RS, ove najviše četiri ministra

Na centralnoj proslavi Dana Republike Srpske u kabinetu predsednika tog bosanskohercegovačkog entiteta iz Srbije, osim predsednika Srbije Tomislava Nikolića, očekuju i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, Aleksandra Vulina, ministra za rad, socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i još jednog ili dva ministra Vlade Srbije.

Kako su za Danas rekli u kabinetu predsednika RS Milorada Dodika, ne može se sa izvesnošću još potvrditi ko će se sve iz Vlade Srbije pojaviti na proslavi Dana RS, ali navedeni ministri bi trebalo da dođu. Prema saznanjima Danasa, u Banjaluku bi danas mogli da doputuju i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.

„Biću u Republici Srpskoj na proslavi Dana RS“, potvrdio je juče Aleksandar Vulin, navodeći da će biti još predstavnika Vlade Srbije danas, 9. januara, na proslavi u Banjaluci, ali da je premijer Aleksandar Vučić u to vreme u poseti Indiji. „To je važan dan kada su građani RS uspostavili temelje svog postojanja i obezbedili institucionalni prostor u okviru Dejtonskog sporazuma da se život tamošnjih Srba nesmetano sprovodi, čuva i da postoje, rekao je Vulin prilikom posete Centru za smeštaj tražilaca azila u Krnjači.

Iako premijer Srbije Aleksandar Vučić neće biti na ovoj manifestaciji, jer je u poseti Indiji, prema saznanju Danasa, na sednici Vlade, prošle nedelje, Vučić je ministrima rekao da bi tri do četiri ministra trebalo da 9. januara otputuju u Republiku Srpsku i budu prisutni na proslavi koju organizuju tamošnje vlasti. U obraćanju medijima, krajem prošle nedelje, međutim predsednik Vlade Srbije je rekao da su ministri slobodni da idu na proslavu Dana RS ako žele. „Za razliku od prošle godine, kada je na proslavi Dana RS bila prisutna gotovo cela Vlade Srbije, odnosno svi ministri, ove godine, očigledno, to neće biti slučaj. U protekloj godini nekoliko događaja dodatno je problematizovalo obeležavanje ovog datuma, a poslednji u nizu je referendum o Danu RS, koji je raspisao Milorad Dodik, a koji je proglašen nelegitimnim od strane organa vlasti Bosne i Hercegovine, gotovo celokupne međunarodne zajednice, osim Ruske Federacije. Čak ni premijer Srbije Aleksandar Vučić nije javno podržao održavanje ovog referenduma, a izostala je i direktna i nedvosmislena podrška Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, uprkos jasnom stavu Rusije da bi referendum trebalo održati.

Iako su iz međunarodne zajednice i institucija Bosne i Hercegovine najavljivali sankcije protiv Milorada Dodika zbog odluke o održavanju referenduma, pripisujući tom činu karakter uvertire za otvaranje referendumskih pitanja koja bi se odnosila na samostalnost Republike Srpske, što je i sam Dodik u nekoliko navrata izjavio, to se nije dogodilo. Osim poziva na saslušanje, Dodikovog odbijanja da se odazove, pa pokušaja prilagođavanja i izlaženja u susret njegovim zahtevima, praktično predsednik Republike Srpske nije odgovarao za ilegalni referendum, a danas će i sprovesti u delo pitanje zbog kojeg ga je i raspisao pre nekoliko meseci.

Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio poziv da prisustvuje toj manifestaciji, reagovao je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, rečima da bi Nikolić trebalo još jednom da razmisli, pogotovo što je pozvan da u februaru dođe u prvu zvaničnu, bilateralnu posetu Sarajevu, od kada je postao predsednik države, u maju 2012. godine. Nikolić mu je odgovorio da mu ne pada na pamet da menja odluku o putovanju u Banjaluku 9. januara.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić juče je u Banjaluci položio vence palim borcima entiteta Republika Srpska povodom obilježavanja Dana RS, dok je bio postrojen Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH. Ivanić je kazao kako je naredio postrojavanje jedinice jer na to ima pravo, ali da ova počasna jedinica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri 9. januara. „Član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu kada god on odluči. U ovom slučaju sam odlučio ja, a ne oni. Ja sam odlučio da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Sve radim vrlo svesno jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obeležavanju ovakvih datuma nema pokušaja disciplinovanja i ako iko treba snositi odgovornost, onda sam to ja“, izjavio je Ivanić.

Jučerašnja događanja u Banjaluci Ivanić smatra normalnim. „Ova jedinica OSBiH pripada meni i to je bio način na koji sam rekao da će ona učestvovati“, dodao je. Treći pešadijski puk OSBiH bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji je prisustvovao aktivnostima uoči početka obilježavanja Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim.

Četrdeset pripadnika ovog puka i Vojni orkestar OSBiH bili su postrojeni ispred mesta na kojem su zvaničnici RS položili vence palim borcima. Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik i ostali predstavnici RS.

Izvor: DANAS

Povezani tekstovi