jul 17, 2019

„Putin – gvozdeni čovek godine“

Početkom 2015. strani političari su o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu govorili kao o protivniku Zapada i „zlikovcu“ nalik onima iz filmova o Džejmsu Bondu, ali tokom godine su se okolnosti promenile pa sada priznaju da je Putin jak vođa i smatraju ga glavnim borcem protiv terorizma, piše analitičar britanskog lista „Dejli ekspres“.

Godina je za ruskog predsednika počela najnapetijim odnosima sa Zapadom od vremena Hladnog rata, piše analitičar Dejli ekspresa, a prenosi Sputnjik.

Putina su optuživali za invaziju na Ukrajinu, rušenje malezijskog „boinga“ iznad Donjecka, za upad ruskih vojnih aviona u britanski vazdušni prostor i za politička ubistva.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je više puta opovrgavalo ovakve optužbe, što je u zapadnim medijima bilo shvaćeno kao antizapadna pozicija.

„Ali dogodilo se nešto zbog čega se međunarodno shvatanje Putina preokrenulo za 180 stepeni. U poslednjih nekoliko meseci suprotstavljanje ‘gvozdenog čoveka’ terorističkoj organizaciji Islamska država donelo mu je mnoštvo pristalica“, piše analitičar.

Kako se navodi, od momenta kada je Ruska Federacija počela svoju kampanju za uništavanje Islamske države odnos prema Putinu se veoma promenio.

„I zaista, u novembru je stari protivnik Rusije – Sjedinjene Američke Države – objavio dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina o političkoj tranziciji koja može da okonča građanski rat u Siriji. Sada Putina, čoveka koga se Zapad plašio i nije ga prihvatao, slušaju i zapadni lideri i obični ljudi“, navodi analitičar.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi