maj 22, 2019

Putin: Možda bi Turska da pokaže Zapadu da je pouzdan partner

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ne razume zašto je Turska oborila ruski vojni avion i ocenio da je tursko rukovodsto možda odlučilo da pokaže SAD i EU da je Ankara pouzdan partner.

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ne razume zašto je Turska oborila ruski vojni avion i ocenio da je tursko rukovodsto možda odlučilo da pokaže SAD i EU da je Ankara pouzdan partner.

On je, odgovarajući na pitanja rekordnih 1.392 novinara i predstavnika medija na godišnjoj velikoj pres konferenciji, rekao i da će biti teško postići sporazum sa sadašnjim rukovodstvom Turske, te da se ne nada obnavljanju odnosa sa Ankarom, preneo je Rojters.

Dodao je da je incident sa obaranjem ruskog bombardera neprijateljski akt i da su turske vlasti odbile sarađuju sa Moskvom kada je došlo do incidenta.

„Možda se turska vlada povinovala zahtevima Amerikanaca, ne znamo, možda postoji neki dogovor, ali sebe su svakako doveli u ozbiljnu situaciju“, istakao je Putin.

Neće spoljna sila da odlučuje ko će vladati Sirijom

Ruski predsednik izjavio je da nikad neće pristati da neka spoljna sila odlučuje o tome ko će vladati Sirijom, ali i da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u toj zemlji.

„Rusija nije započela rat u Siriji, ona sprovodi određene operacije koje ne opterećuju značajno budžet“, kazao je Putin, prenela je agencija Tas s.

Političko rešenje je jedini način rešavanja sirijske krize, istakao je Putin.

Moskva podržava američki nacrt rezolucije o Siriji koji će biti predstavljen u Savetu bezbednosti UN, prenele su agencije.

Putin smatra da mora da se načini novi nacrt sirijskog ustava, kao i da se pripreme novi izbori na kojima će Sirijci samo odlučiti ko će ih voditi.

On je rekao i da ruske snage u Siriji pružaju podršku iz vazduha pojedinim opružanim opozicionim grupama koje se bore protiv Islamske države.

Putin je naveo da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u Siriji.

„Neki ovde kažu – da, treba nama tamo baza. Nisam u to baš siguran“, rekao je Putin.

On je napomenuo i da ruske akcije mogu biti sprovođene i sa velike udaljenosti sa raketama dugog dometa.

„Ako želimo do nekog da dopremo, to ćemo i uraditi“, poručio je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari „teško iznenaditi predsednika“ nekim svojim pitanjem.

Novinari su se dobro pripremili za konferenciju, pa će se poslužiti „trikovima“ da bi privukli pažnju predsednika Rusije ili njegovog portparola.

U tome bi trebalo da im pomogne upadljiva odeća, posteri, pa čak i plišane igračke.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbegavati nezgodna pitanja.

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja, a tada je odgovorio na 106 pitanja, dok je konferencija trajala četiri sata i 40 minuta, podsetila je „Raša tudej“.

Prošle godine, konferencija je trajala tri sata i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.

Kada je danas počela konferencija za medije, ruski predsednik je skinuo sat sa ruke i odložio ga pored sebe.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi