avgust 23, 2019

Putin: Prekinuti sve kanale finansiranja ID

PutinRusija računa na to da će celokupna svetska zajednica udružiti snage kako bi prekinula sve kanale  kojima se finansira Daeš (takozvana Islamska država), izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se da je neophodno finalizovati listu islamskih terorističkih grupa, prenela je agencija „RIA Novosti“ pozivajući se na rusko ministarstvo.

Otvarajući Međunarodni kulturni forum koji se održava u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da je stav Rusije prema zaštiti kulturnog nasleđa svima dobro poznat.
„A pogotovu u konfliktnim zonama gde se trenutno najbezobraznije kradu i uništavaju unikatni istorijski spomenici“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija poštuje ulogu Uneska u implementaciji rezolucije Saveta bezbednosti UN, koju je inicirala Moskva, a reč je o zabrani trgovine antikvitetima i drugim kulturnim dobrima, prenosi Sputnjik.

„Mi smo svesni da se sredstva od tog zločinačkog biznisa, ali i od trgovine narkotika, koriste kako bi se podržavali ekstremisti. Računamo da će celokupna svetska zajednica ujediniti napore kako bi ti kanali finansiranja bili prekinuti“, zaključio je Putin.

U telefonskom razgovoru uoči Kerijeve posete Moskvi, Lavrov i Keri su se saglasili da ranije odluke o Siriji treba da budu sprovedene pre održavanja novog sastanka posvećenog rešavanju krize u Siriji, navele su RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Povezani tekstovi