avgust 23, 2019

Referendum u Italiji – kraj evrozone?

Finansijska tržišta pokazuju nervozu uoči referenduma o ustavnim promenama u Italiji, a ako građani zaokruže „ne“, strahuje se da bi to moglo da bude kraj evrozone, piše danas Dojče vele.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije, a Amerikanci izabrali Trampa za predsednika, referendum koji se u nedelju održava u Italiji doživljava se kao sudbinski, navodi DW.

Ako Italijani budu većinom zaokružili „da“, u zemlji će moći da budu sprovedene temeljne reforme, veruje premijer Mateo Renci. Ukoliko budu glasali protiv, to bi mogao da bude početak kraja evrozone.

Prema rezultatima većine anketa, očekuje se da će Italijani da zaokruže „ne“ i odbace reformu Ustava čiji je cilj smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, donjeg doma italijanskog parlamenta.

S obzirom na promene izbornog zakona koje su stupile na snagu još letos, reforma ustava olakšala bi rad vlade. Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.

Upravo to je oduvek bila slabost italijanske politike – ta zemlja je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade.

„Često su vlade padale upravo u onom trenutku kada su pokušavale da sprovedu reforme“, kaže Kristijan Dunstman, profesor ekonomije na Londonskom univerzitetskom koledžu, koji je predavao i u Italiji.

„Poslednjih pet decenija videli smo da se važne i neophodne reforme mogu sprovesti samo uz vrlo velike poteškoće“, kaže Dunstman za DW.

Premijer Renci najavio je da će podneti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav.

Uoči italijanskog referenduma finansijska tržišta su nervozna.

Dobit na italijanske državne obveznice se udvostručila na više od dva odsto – što pokazuje da nesigurnost kod investitora raste.

Verovatnoću da će Italija da napusti monetarnu uniju, firma za savetovanje o investiranju Sentix, procenjuje u međuvremenu na 19,3 odsto – što je više nego ikada ranije. Oni se pri tom pozivaju na anketu sprovedenu među hiljadu finansijskih stručnjaka.

Činjenica je da loša ekonomska situacija slabi Rencijevu poziciju. Još uvek je oko 12 odsto Italijana bez posla, a među mladima je nezaposlenost i mnogo viša – 40 procenata. Privredni učinak je danas niži nego pre deset godina, a zaduženost države iznosi više od 130 odsto bruto društvenog prihoda. To je u evrozoni, nakon Grčke, najveća zaduženost.

„Ne“ na referendumu je za mnoge Italijane mogućnost da daju oduška svom nezadovoljstvu. To je „Ne“ neoliberalnim reformama, „ne“ merama štednje, „ne“ establišmentu, „ne“ evru i EEvropskoj uniji.

„Tramp je pokazao da može da se uprkos svemu i svima, pobedi“, kaže Mateo Salvini, šef desno-populističke stranke Liga za sever.

„Ne“ bi moglo da izazove šok na finansijskim tržištima, strahuje Evropska centralna banka (ECB).

„U zavisnosti od stepena šoka, potrebno je da odvagamo da li nešto moramo da uradimo ili ne“, rekao je zamenik predsednika ECB Vitor Konstancio.

Već četiri dana nakon referenduma, ECB bi sa sastanka veća banke mogla da pošalje signal kako bi umirila tržišta. Dalje ublažavanje monetarne politike bi, naravno, ionako već glasne kritike iz Nemačke dodatno pojačalo.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi