januar 16, 2019

RS će blokirati dotok gasa ka FBiH?

Republika Srpska će možda razmotriti mogućnost uskraćivanja transporta gasa preduzeću „BH gas“ iz Sarajeva preko teritorije RS jer FBiH ne dozvoljava preduzeću „Gas-Res“ iz Banjaluke transport njihovog gasa preko teritorije Federacije, prenose „Nezavisne“.

Banjalučki list prenosi da je direktor preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac rekao da je to preduzeće uputilo molbu „BH gasu“ da omogući transport njihovog gasa preko teritorije FBiH kako bi se ovim energentom snabdeli kupci u Istočnom Sarajevu, a ujedno gas ponudio i potencijalnim kupcima u FBiH.

„Odgovor ‘BH gasa’ bio je negativan. ‘BH gas’ je saopštio da je po njihovoj važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede on jedini nadležan za transport i snabdevanje prirodnim gasom na prostoru FBiH i da u skladu s tim odbija ‘Gas-Resu’ pristup transportnoj mreži“, rekao je Puhalac.

U preduzeću „Gas-Res“ tvrde da je ovakav odgovor u direktnoj suprotnosti s Ustavom BiH, u kojem je istaknuto da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH, te da entiteti neće uspostavljati kontrolu na granici između entiteta.

dotok gasa RS FBIH

Pored toga, oni naglašavaju da postupanje „BH gasa“ krši pravila Energetske zajednice, čiji je potpisnik i BiH, koja garantuju slobodni pristup trećoj strani gasnoj infrastrukturi, što znači da je „BH Gas“ obavezan omogućiti korištenje svoje infrastrukture „Gas-Resu“.

„Gas-Res“ se nakon toga žalio i federalnom ministarstvu zaduženom za energetiku, a iz kojeg su u odgovoru naveli da žalba neće biti razmotrena dok se ne usvoji nova regulativa o gasu na nivou BiH. Za Puhalca ovakav odgovor je apsurdan.

U nadležnom ministarstvu u FBiH upozoravaju da Ustav BiH nije prekršen jer, kako tvrde, međuentitetska trgovina je u nadležnosti države BiH, pa je, kako objašnjavaju, do donošenja zakonske regulative na nivou BiH privremeno na snazi regulativa entiteta FBiH.

Dodaju da je ovaj problem još jedan dokaz da je potrebno što prije doneti zakon o gasu na nivou BiH.

Izvor: NEZAVISNE

Povezani tekstovi