januar 19, 2019

Rusi rado kupuju srpske proizvode

Ministar trgovine Moskve Aleksej Nemerjuk za RTS kaže da su Moskva i Rusija spremne da prime sve proizvode koje Srbija ponudi. Ruski stučnjaci i predstavnici tamošnjih trgovinskih lanaca u Privrednoj komori Srbije se sastaju s predstavnicima 50 kompanija. Gosti iz Rusije juče su obišli nekoliko proizvođača voća i povrća, jer hoće više hrane, pre svega voća i povrća iz Srbije na svom tržištu.

Aleksej Nemerjuk za RTS kažeda su Rusija i Srbija stari partneri i prijatelji i da Moskovljani i građani cele Rusije rado kupuju srpske proizvode koje smatraju ekološki čistim. S obzirom na situaciju sa drugim zemljama i sankcije Srbija ima mogućnosti da povećate plasman na ruskom tržištu, ističe Nemerjuk.

Za koje proizvode je moguće obezbediti više mesta na ruskom tržištu?

– Evo na primeru jednog od vaših najvećih proizvođača jabuka „Delta agrar“, njegovu celokupnu proizvodnju može da kupi samo jedan naš trgovinski lanac i očekujemo da potpišu ugovor o dugoročnoj saradnji. Ovo je važan dan 45 srpskih kompanija i 11 naših trgovinskih lanaca će se dogovarati o konkretnim poslovima.

Kako objašnjavate to da je srpski izvoz na rusko tržište prošle godine bio 30 odsto manji a samo prehrambenih proizvoda za nešto više od 13 odsto? 

– Nažalost kursne promene, odnosno pad rublje, je uticao na snižavanje cena na našem tržištu i umanjio vrednost uvezene srpske robe.

Šta možemo da očekujemo ove godine?

– Bez obzira na probleme s kursom, očekujemo rast plasmana svežeg voća i povrća, posebno jagodičastog voća.

Šta biste vi poručili sprpskim proizvođačima koji žele da prodaju svoju robu na ruskom tržištu?

– Ne plašite se da radite u Rusiji. I Moskva i Rusija su spremne da prime sve proizvode koje ponudite. Već dve godine imamo „Agro klaster“ koji omogućava plasman prizvoda iz jednog centra. Želimo da na naše tržište dođu i velike i male kompanije iz Srbije a mi ćemo uraditi sve što možemo da im taj put olakšamo.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi