avgust 26, 2019

Rusija tvrdi da nema nikakve veze sa političkim skandalom u Austriji

Rusija „nema nikakve veze“ sa političkim skandalom u Austriji, gde je emitovan kompromitujući video snimak sa liderom ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO) Hanjc-Kristijanom Štraheom, što je dovelo do raspada vladajuće koalicije, saopštio je danas Kremlj.

„To je priča koja nema, niti može da ima ikakve veze sa nama“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na video snimku emitovanom u petak, prikazan je Štrahe i još jedan njegov predstavnik kako razgovaraju sa nećakom jednog ruskog oligarha. Taj snimak je izazvao skandal u Austriji. Štrahe (49) podnio je ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO poslije objavljivanja tog snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

„Ne mogu da iznesem stav o pojavljivanju tog video snimka koji nema nikakve veze s Rusijom, niti sa predsednikom (Vladimirom Putinom) ili vladom. Ne znam ko je ta žena na snimku ni da li je ruska državljanka ili ruskog porekla“, rekao je Peskov.

Oligarh koji se pomije je Igor Makarov, prenelo je rusko izdanje časopisa Forbs i dodalo da je on sin jedinac tako da nije u srodstvu sa ženom na snimku, koja je nepoznata i listu.

Izvor – Vijesti.me

Povezani tekstovi