jul 22, 2019

Ruski helikopteri MI-17 početkom juna u Srbiji

Na vojnom aerodromu Batajnica svečano je otvoren novi hangar za potrebe RV i PVO i predstavljeno je novo moderno naoružanje proizvedeno u Srbiji.

Novi hangar izgrađen je na mestu hangara koji je porušen za vreme bombardovanja 1999. godine, a namenjen je za smeštaj lake avijacije, odnosno održavanje aviona tipa „lasta“ i helikoptera tipa MI-17 i „gazela“.

Ispred hangara bili su postavljeni „lasta“, izviđački sistem MIP-11, modernizovani lanser raketa „oganj“, zatim besposadno kopneno vozilo sa daljinski upravljanom borbenom stanicom „Milica“, kao i letilice tipa MiG-21, An-26, tegljač G-4 i MiG-29.

​Hangar su obišli premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

Vučić je tom prilikom najavio da će Srbija nastaviti da se takmiči sa neuporedivo razvijenijim zemljama kako bi mogla da zaštiti svoju teritoriju, dodajući da je u toku prijem dva ruska helikoptera Mi-17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

„Odvraćanje bilo koga od potencijalnog napada na našu zemlju je cilj Vojske Srbije i zadatak koji moramo da obavljamo u svakom trenutku“, rekao je Vučić.

Dodao je da je na batajničkom aerodromu nalazi 12 od ukupno 14 „lasta“, koje će u roku od nekoliko meseci biti u punoj upotrebi za osnovnu obuku pilota.

Vučić je rekao da je Srbija mnogo radila na raketnim sistemima, na vođenim raketama, imajući u vidu činjenicu da pratimo šta se u regionu zbiva i kako se neke zemlje naoružajaju.

„Polako ali sigurno ojačavamo ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu“, rekao je predsednik vlade.

Premijer je ukazao na modernizaciju opreme, i istakao da se radi o naoružanju koje je proizvod „našeg znanja i pameti“.

„Ponosan sam na našu vojsku, videli ste najmodernije puške, a sami ćemo proizvoditi u ’Partizanu‘, novu generaciju municije“, objasnio je on.

„Ovo je primer našeg znanja, koliko imamo dobrih inženjera i koliko Srbija može da uradi sa manje novca nego što bi to uradile druge zemlje“, naglasio je Vučić.

On je najavio da će, u skladu sa mogućnostima u budžetu, biti unapređen deo lovačke avijacije, kako bi imali punu zaštitu našeg neba u svakom trenutku.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da će se lovačka avijacija pojačati.

Vučić je negirao da su „istekli resursi“, dodavši da je Srbija obnovila neke resurse i da sada može „dalje“ da vidi, te da ima pasivizaciju koja onemogućava neprijatelje da vide gde i kako je postavljen naš radar.

„Nažalost, nismo imali ni znanja, ni toliko pameti koliko danas imamo da sačuvamo određene živote“, konstatovao je on.

Novinarima je preneo da postoji još mnogo stvari na vojnom planu, koje su vazne u odbrani, ali trenutno ne mogu da se pokažu.

Izvor: Sputnik

Povezani tekstovi