jul 17, 2019

Ruski mediji: NATO zaboravio na krvavi sukob u bivšoj Jugoslaviji

„Stoltenberg je Rusiju optužio za „agresivne planove“ i pri tome zaboravio na krvavi sukob u bivšoj Jugoslaviji, kada su posleratne granice u Evropi prekrajane uz direktno učešće Severnoatlantske alijanse“, piše portal „Zvezda“.

NATO nikako ne može da definiše svoj odnos prema Rusiji, pa je tako podnoseći godišnji izveštaj generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izjavio da je savez spreman da se prema Moskvi odnosi sa poštovanjem, kao i da održi sednicu Saveta Rusija-NATO, tela koje ne funkcioniše već skoro dve godine, piše portal televizije Zvezda.

Međutim Stoltenberg je istovremeno optužio Rusiju za agresivnu politiku. Argumenti koje je pri tome naveo vrlo su čudni.

„Rusija je potrošila velika materijalna sredstva na odbranu za poslednjih nekoliko godina. I to je dokaz da Moskva planira da koristi vojnu silu za promenu granica u Evropi. I to se događa prvi put posle završetka Drugog svetskog rata“, rekao je Stoltenberg.

Na taj način generalni sekretar pokazao je da ne vidi razliku između napada i odbrane. Stoltenberg je zaboravio na krvavi sukob u bivšoj Jugoslaviji, kada su posleratne granice u Evropi prekrajane uz direktno učešće Severnoatlantske alijanse, piše „Zvezda“.

Pored svega Stoltenberg je izjavio da će članice NATO alijanse povećavati vojne budžete navodno i zbog pozicije Rusije i obećao novu pomoć Ukrajini, Gruziji i Moldaviji.

Izvor: Ruska reč

Povezani tekstovi