jul 22, 2019

Ruski „Teatar Volkov“ ponovo u Beogradu

Nakon veoma uspešne turneje 2015. godine, ljubitelji pozorišta i ruske kulture, ponovo će moći da uživaju u predstavama najstarijeg ruskog pozorišta – Teatar Volkov iz Jaroslavlja.

Ovo eminentno pozorište, jedno od najznačajnjih u Rusiji, izvešće dve predstave (15 i 16. maj – Scena “Rade Marković”) nastale po komadima Antona Pavloviča Čehova: “Ivanova” u režiji Valentina Tepljakova, Valerija Kirilova i Evgenija Marčelija, te “Dve komedije o ljubavi” (“Medved” i “Prosidba”), u režiji Valerija Kirilova.

To su rani Čehovljevi komadi – „Ivanov“ je njegova prva izvedena celovečernja drama iz 1887. godine, a komične jednočinke „Medved“ i „Prosidba“ napisane su godinu dana kasnije i obično se igraju zajedno.
Popularnost veselih Čehovljevih skaski – u Volkov teatru povezanih u predstavu pod nazivom „Dve komedije o ljubavi“ dokazuje i činjenica da se ovaj projekat igra već 12 godina, od 2004. „Ivanov“ je, sa druge strane, njihova nova produkcija, premijerno prikazana decembra prošle godine.

Senator Lisicin
Senator Lisicin

Podsećamo da je protokol o umetničkoj saradnji između Teatra Volkov i BDP-a potpisan maja meseca prošle godine, kada je Volkov teatar gostovao sa predstavom „Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva, u režiji Jevgenija Marčelija.

Premijera Nabokovljevog “Poziva na pogubljenje”, u režiji Bobana Skerlića, produkcija BDP-a, izvedena je na 16. Međunarodnom Volkov festivalu u Jaroslavlju, septembra 2015. godine.

Tim povodom, Ruski centar za nauku i kulturu (Ruski dom) organizuje konferenciju za novinare u ponedeljak 16. maja u 11 časova, na kojoj će govoriti Anatolij Lisicin, senator Ruske Federacije, Slobodan Ćustić, direktor BDP-a,Nadežda Kuščenkova, direktorka Ruskog doma, Valentin Tugov, zamenik direktora teatra Volkov, kao i Valerij Kirilov, prvak drame teatra Volkov.
Na konferenciji će, pored gostovanja popularnih „Volkovaca“ biti reči i o kulturnoj saradnji Srbije i Rusije.

 

 

 

Slaviša Pavlović

Povezani tekstovi