jun 18, 2019

SAD potvrđuje „jako prijateljstvo“ sa srednjevekovnom diktaturom

Džon Keri uverava Saudijce da su zauvek najbolji prijatelji.

Jadna Saudijska Arabija. Njihovom najvećem rivalu, Iranu, ponovo je dozvoljeno da se uključi u globalnu ekonomiju posle 40 neobičnih godina drakonskih sankcija; njihova invazija Jemena je bila totalna katastrofa (ne uključujući sve bombardovane bolnice), a njihove umerene pobunjenike u Siriji tuče ruska avijacija.

Gde je ljubav? A, pa tu je Džon Keri da nas uveseli i oraspoloži:

“Imamo čvrste veze, jasno savezništvo i jako prijateljstvo sa kraljevinom Saudijske Arabije više nego ikad, i ništa se nije promenilo jer smo radili na eliminisanju nuklearnog oružja sa jednom zemljom u regionu”, rekao je on, misleći na iranski nuklDžoearni dogovor. Da. Bio je to veliki dan za odrubljivače glava širom sveta, naročito za saudijskog ministra inostranih poslova, Adela el Džubeira, koji je brzo podsetio Kerija i strane novinare zašto je Saudijska Arabija pustinja samoobmanjivačke tuge:

“Iran je i dalje glavni sponzor terorizma u svetu”, rekao je Džubeir.

“Na kraju, mislim da su SAD svesne opasnosti koje dolaze od štetnih i zločinačkih aktivnosti Irana… Ne verujem da su SAD u bilo kakvoj iluziji o tome kakav režim predstavlja Iran.”

Možda. SAD sigurno nisu ni u kakvoj iluziji o tome kakav režim predstavlja Saudijska Arabija – ali ih to ne sprečava da prodaju Rijadu oružje vredno više milijardi dolara. A zašto bi?

 

Izvor: Russia Insider

Autor: Rudi Panko

Prevod: Svetlana Maksović

 

Povezani tekstovi