jul 17, 2019

Sastanak Vučića i Mogerini u Briselu

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sastala se, odvojeno, u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Za 20 časova najavljen je trojni sastanak – Vučić, Tači i Mogerini.

Резултат слика за briselski dijalog

Očekuje se da Vučić i Tači na sastanku potvrde spremnost da intenziviraju aktivnosti na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ključnog za evropski put Srbije i Kosova, saopštila je juče Evropska služba za spoljne poslove.

Tači je izjavio pred sastanak sa Mogerini da je teško postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe.

On je rekao da je u Briselu kako bi se razgovaralo o mogućnosti postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom.

„Cilj Kosova je da gradi dobrosusedske odnose sa svim zemljama, u tom pravcu i sa Srbijom, kako bi se moglo ići napred ka integraciji u Evropsku uniju i NATO i kako bi se otvorila globalna perspektiva državi Kosovo“, kazao je on novinarima.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. jula.

Nastavak dijalog je bio zakazan za 7. septembar u Briselu, ali se Vučić i Tači tada nisu sastali, već je Mogerini održala odvojene sastanke s dvojicom predsednika.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi