avgust 23, 2019

Selaković: Garancije za Stanišića i Simatovića

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je odluka da se Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ponovo sudi u Hagu potvrđuje da taj sud donosi odluke koje nemaju nikakve veze sa pravom i sa pravdom.

„Još jednom je potvrđeno da Tribunal nije dosledan ni svojim prethodnim odlukama, kao i da ne postoji bilo kakva pravna predvidivost, osim ako je optuženi Srbin”, rekao je Selaković Tanjugu.

Ministar pravde je naglasio da će Vlada Srbije pružiti garancije Stanišiću i Stamatoviću kako bi se branili sa slobode, posebno uzimajući u obzir da su se oni uvek redovno odazivali pozivima Tribunala, kao i to da su se sami predali Tribunalu i dobrovoljno otišli u Hag.

Selaković smatra da je nezamislivo da Tribunal menja svoje standarde i načine suđenja i na taj način pokazuje da pred njim ne postoji pravna jednakost, a pravo na suđenje u razumnom roku gubi svaku smisao.

Bivšim rukokvodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, odlučilo je juče Žalbeno veće tog suda, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici tribunala.

Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine.

Povezani tekstovi