avgust 20, 2019

Selektivno propuštanje građana sa srpskim ličnim kartama na KiM

Kosovski žitelji sa srpskim ličnim kartama policijskih uprava MUP-a Srbije tokom dana nisu mogli da preko pojedinih administrativnih prelaza pređu u centralnu Srbiju, niti u Pokrajinu. U Prištini kažu da je reč o sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. Kako je za RTS potvrdio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kosovske vlasti večeras su obustavile primenu te uredbe.

Više putnika je tokom protekle noći i danas zaustavljeno na punktu Merdare, zbog ličnih karata koje su im izdale policijske uprave MUP-a Srbije izmeštene iz gradskih centara na Kosovu. Nije im dozvoljeno da uđu na Kosovo, a ni da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju.

„Jedna naša putnica, gospođa iz Brnjice, koja je putovala sa nama, nije kod sebe imala kosovsku ličnu kartu, pokazala je srpsku ličnu kartu, koja važi do 2020. Oni je jednostavno nisu pustili da pređe, da uđe u Srbiju“, kaže Bogoljub Marinković, privatni auto-prevoznik iz Gračanice.

U kosovskoj policiji kažu da pravilo o korišćenju ličnih dokumenata na administrativnim punktovima nije novo već iz 2011. godine, na osnovu sporazuma Beograda i Prištine iz 2011. godine.

„U sporazumu koji sprovodimo precizirane su specifičnosti ličnih karata s kojima se može prelaziti. To su lične karte izdate od vlasti Srbije, ali se ne dozvoljava prelazak sa drugim ličnim kartama ili dokumentima koji imaju kosovske oznake, odnosno koja su izdata od paralelnih struktura“, objašnjava Baki Keljani, portparol kosovske policije.

Odluka kosovske policije je iznenađenje u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Mi ne znamo šta da radimo, kakvu informaciju da damo putnicima, da li mogu da putuju sa takvim ličnim kartama ili ne mogu“, kaže Bogoljub Marinković.

Odluka kosovske policije ovde na Merdaru ne otežava saobraćaj, ali putnicima zadaje muke jer ne znaju kako će dalje ako im se zabrani prelazak. Sa odlukom kosovske policije upoznati su i politički predstavnici Srba u kosovskoj vladi.

Neki od njih su rekli da su o ovom problemu razgovarali sa kosovskim premijerom, od koga su tražili obustavu primene ove odluke. Kažu da je premijer saglasan sa tim i da se očekuje pismena naredba policijskim jedinicama na terenu.

Drecun: Ujdurma Hašima Tačija

Predsednik odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da ovo što se dešava na pojedinim prelazima na Kosovu i Metohiji predstavlja ujdurmu Hašima Tačija koji stalno pokušava da provocira.“On to stalno radi, osmišljava jer ima strah od Specijalnog suda da se ne bi našao na spisku“, rekao je Drecun.

Na pitanje kada će da prestati da lete suzavci u kosovskom parlamentu, Drecun je odgovorio da je u pitanju zajednička igra kosovski vlasti.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi