avgust 23, 2019

Severna Makedonija: Pendarovski preuzeo dužnost

Stevo Pendarovski, novoizabrani predsednik Severne Makedonije, preuzeo je funkciju i započeo petogodišnji predsednički mandat.

Ceremonija pripopredaje dužnosti, uz najviše vojne i državne počasti, održana je u kabinetu predsednika “Vile Vodno”. Pendarovski je petogodišnji mandat preuzeo od dosadašnjeg šefa države Đorđa Ivanova.

Nakon toga predsednik Pendarovski je u javnom obraćanju poručio da će biti predsednik svih građana.

“I onih koji su glasali za mene, i onih koji su glasali za moje protivkandidate, i onih koji nisu glasali. Prvo što ću uraditi je da pružim ruku saradnje opoziciji”, rekao je Pendarovski u obraćanju tokom svoje inauguracije.

Pendarovski je rekao da će nastaviti diplomatske napore za punopravno članstvo Severne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i jačanje regionalne saradnje.

Pendarovski je svečanu izjavu dao pred poslanicima, članovima Vlade, verskim vođama, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva.

Inauguraciji su prisustvovali dosadašnji predsednik Đorđe Ivanov i bivši šef države Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari verskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Prisustvovali su i gosti iz susednih država – predsednici Albanije Ilir Meta, Bugarske Rumen Radev, Kosova Hašim Tači i Srbije Aleksandar Vučić.

Grčku je predstavljao ministar inostranih poslova Jorgos Katrugalos, a Crnu Goru šef diplomatije Srđan Darmanović. Na inauguraciji je bio i zamenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Susret Pendarovski Vučić: Nada za boljom saradnjom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je nakon preuzimanja dužnosti razgovarao sa visokom zvanicama koje su prisustvovale ceremoniji.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iz kabineta srpskog predsednika je saopšteno, da su dvojica državnika izrazila nadu o uspostavljanju dobre saradnje na dobrobit građana Srbije i Severne Makedonije.

Iz Vučićevog kabineta je saopšteno i da je Vučić Pendarovskog pozvao da poseti Srbiju – što je Pendarovski prihvatio.

Izvor – Glas Amerike

 

Povezani tekstovi