avgust 26, 2019

Sirijski “beli šlemovi“: realnost ili fikcija

Mladi čovek sa belim šlemom i prepoznatljivim žuto plavim znakom na ruci, četiri sata rovi po ruševinama u provinciji Idlib na severozapadu Sirije. I na kraju on nalazi to što je tražio-bebu. On je nosi u automobil hitne pomoći kao da je to njegovo sopstveno dete.

Na taj način zapadni mediji prikazuju predstavnike sirijske civilne odbrane poznatije kao „Beli šlemovi“. Međutim da li je tako i u stvarnosti?

Ni za koga nije tajna da je od početka sirijskog konflikta 2011 godine formirano na desetine Nevladinih organizacija. Po pravilu ove organizacije imaju zvučne nazive i brane prava i slobode Sirijaca, pružajući pri tom nekakvu humanitarnu pomoć.

U 2012 godini u ovaj spisak je uključena i Sirijska civilna odbrana koju je osnovao bivši britanski obaveštajni oficir i specijalista za bezbednost Džejms li Mezjer koji je bio učesnik raznih konflikata uključujući Libiju, Irak i Palestinu.

Nekoliko godina kasnije sirijska Civilna odbrana prerasta iz društvene organizacije u posebnu formaciju sa svojim uniformama, simbolikom čak i automobilima.Širom Sirije postavljeno je 119 njihovih centara u Idlibu, Homsu, Hami Latakiji, Alepu i Damasku. 2016 godine bio je pokušaj da se „Belim šlemovima“ dodeli Nobelova nagrada za mir. Međutim samo nekolicina će zapamtiti da se ovi volonteri pojavljuju u regionima zauzetim od strane opozicije i da odbijaju da puste prolaz predstavnika Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u te regione.

„Šlemovi“ tvrde da su nepristrasna organizacija bez bilo kakve lojalnosti političkim partijama ili vojnim formacijama. Međutim dobijaju ogromne donacije od vlada Velike Britanije, Danske, Nemačke i Holandije. A najveći finansijer ove organizacije je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) koji obezbeđuje finansiranje NVO po celom svetu. U aprilu 2016. godine, portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner je potvrdio da je u 2013. godini, najmanje 23 miliona dolara dodeljeno „Šlemovima“.

Očigledno je da „Šlemovi“ dobijaju donacije kako bi promovisali interese zemalja koji ih finansiraju. Upečatljiv primer je napad na humanitarni konvoj UN u Alepu 19 septembra. Ovi „volonteri“ su se odmah pojavili na licu mesta kako bi prijavili napad za koji su optužili sirijsku vojsku i rusku avijaciju. Volonteri su navodno pronašao nekoliko komada bombi, i videla sirijske helikoptere. Ova informacija se spominje u sirijskoj Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.Tada je američka vlada izvela zaključak na osnovu izveštaja tzv sirijske NVO.

Izuzetna je činjenica i da se ovi humanitarci pojavljuju na teritoriji koju kontrolišu teroristi „Nusre“. Ali ako se krene dublje sve postaje jasno.

Britanski ekspert za Bliski Istok Vanesa Bilei tvrdi da Beli šlemovi otvaraju put za vojnu invaziju SAD i njenih saveznika i da sarađuju sa raznim terorističkim grupacijama.

Prema njenim rečima ova organizacija deluje u područjima koje kontroliše „Džabhat an Nusra“ i ne samo da ignoriše zločine ovih terorista nego i pokušava da u medijima stvori pozitivnu sliku o njima.

Na primer, još jedan dokaz povezanosti između Šlemova i terorista je činjenica da je 20 aprila 2016 godine šefu organizacije Radu Salehu bio odbijen ulazak u SAD gde je trebao da primi nagradu od InterAction, agenicije za pružanje pomioći. Navodno je razlog bio što mu je istekla američka viza, međutim Njujork tajms je tada pisao da je on bio osumnjičen za terorizam.

Osim toga mnogi aktivisti Šlemova su i članovi oružanih grupa. Oni pokazuju simpatije ne samo prema opoziciji nego i prema teroristima. Sudeći po fotografijama koje dele po društvenim mrežama jasno je ko radi u takozvanoj „civilnoj odbani“.

Postaje jasno da su Beli šlemovi ne samo humanitarna organizacija nego i maska koja se koristi za podršku raznim terorističkim grupama. Oni mogu i da se koriste za lažne informacije. Njihovi Tviter aktivisti redovno objavljuju slike bombardovanih bolnica, škola i džamija za koje optužuju sirijsku vojsku i njene saveznike. Zatim dolazi na red kontrolni punkt za ljudska prava u zapadnim medijima. Međutim iskusni novinari dovode u pitanje istinitost informacija koje plasiraju Beli šlemovi. Nezavisni italijanski novinar Marinela Koredžo utvrdila je da ne postoji ni jedan medicinski ili drugi objekat koji je oštećen u sirijskim i ruskim dejstvima. Ni jedno od tih zdanja nije imalo identifikacione funkcije. Ispostavilo se da se radilo o improvizovanim bolnicama terorista a ne objektima koji su pripadali zdravstvenom sistemu ili Crvenom krstu.

Jasno je da civilna odbrana nema onu funkciju koju pominju njeni lideri. Beli šlemovi ne samo što pružaju humanitarnu pomoć nego i sarađuju s teroristima. Očigledno je da je informacija Šlemova o napadu na humanitarni konvoj kod Alepa koji su navodno počinile sirijske snage pod znakom pitanja. Istraga koju UN treba da pokrenu ne treba da se zasniva na informacijama Šlemova nego na objektivnim informacijama dobijenim od svih strana u sukobu.

Na taj način slika o Belim šlemovima koju su stvorili zapadni mediji nestaje, i otvara se realnost. Ljudi u uniformama humanitarne organizacije simpatišu teroriste.

Izvor: Global Research

Prevod: News Front

Povezani tekstovi