jun 18, 2019

Sisak: U bolnici krst i spomen-ploča za 114 ubijenih ustaša

U krugu Opšte bolnice “Dr. Ive Pedišića“ u Sisku danas su postavljeni krst i spomen ploča, „u sećanje na 114 ubijenih pripadnika vojske tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH)“, prenosi Hina.

Hrvatska agencija navodi da su te ranjene ustaše „u maju 1945. partizani odveli iz sisačke bolnice, ubili ih i njihova tela bacili u reku Savu nizvodno od Crnca“.

Navodi se da su „krst podigli članovi sisačkog ogranka udruženja ‘Hrvatski domobran’, u saradnji sa Sisačkom biskupijom“.

„Krst i spomen-ploču blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić, koji je pritom poručio kako su dosad takvi ‘krstovi istine’, posvećeni posleratnim žrtvama, postavljeni i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici, kao i u Crncu“, javila je Hina.

Hrvatska agencija navodi da je „biskup Košić, pozivajući na hroničara Lojzu Botorca koji je u svojoj knjizi opisao taj zločin, rekao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. maja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, pa ih u četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gde su ih pogubili i bacili u reku“.

„Dvojica su, međutim, uspela da pobegnu i kasnije svedoče o tom zločinu. Ubistvom su partizani pretili i direktoru bolnice, uglednom sisačkom humanistu Dr. Ivi Pedišiću, po kojemu je kasnije sisačka bolnica dobila ime“, navodi Hina.

Dodaje se da je „nakon blagoslova, biskup Košić u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve iz perioda posle Drugog svetskog rata“.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi