april 19, 2019

Skoro polovina poslanika opozicije na Kosovu u pritvoru

Skoro polovina opozicionih poslanika u kosovskoj skupštini je u istražnom ili kućnom pritvoru, zbog učešća u akcijama aktiviranja suzavca, na parlamentarnim zasedanjima unazad tri meseca, javlja dopisnik RTS-a.

Opozicija se protivi, sporazumima o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. U nastojanju da primora vladu da poništi te sporazume, opozicija opstruira rad  skupštine, prekidima redovnih sednica, koristeći suzavac.

Ukoliko vlast nastavi sa praksom zakazivanja sednica, na kojima opizicioni poslanici, u prvom redu pokreta „Samoopredeljenje“, obavezno aktiviraju suzavac, moglo bi da se desi da skupštinski sastav bude i bez opozicionih poslanika.

Kosovo, time rizikuje da postane jedino društvo u Evropi bez parlamentarne opozicije. Jer, nema poslanika koji je do sada aktivirao suzavac a da je na slobodi.

Policija je do sada uhapsila 13 od ukupno 31-og poslanika opozicije.

Do sada su uhapšeni Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Teuta Hadžiu, Time Kadriaj, Besa Baftiu, Aida Derguti, Aljbin Kurti, Faton Topali, Hadži Šalja, Palj Ljekaj, Fisnik Ismailji, Glauk Konjufca i Ismajlj Kurteši.

Svi su osumnjičeni za krivično delo upotrebe oružja.

Portparol pokreta „Samoopredeljenje“ Driton Čauši, izjavio je listu Zeri da akcije policije I pravosuđa neće zaustaviti opoziciju  u njenim zahtevima da budu poništena dva sporazuma, pa čak i da svi njeni poslanici budu uhapšeni i skupština ostane bez opozicije.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi