jul 22, 2019

Skupština Kosova usvojila zakone o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova

Skupština Kosova usvojila je danas tri zakona kojim se Bezbednosne snage Kosova transformišu u Oružane snage Kosova bez promene imena.

Rezultat slika za skupstina kosova

Skupština je prvo pojedinačnim glasanjem usvojila 11 amandmana na predlog Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, koje je predložila Komisija za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje rada BSK.

Za Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova glasalo je 106 poslanika, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Na Zakon o bezbednosnoj snazi Kosova bilo je predloženo 45 amandmana koji su izglasani pojedinačno i svi su usvojeni bez ijednog glasa protiv.

Za predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova glasalo je 107 poslanika.

I predlog Zakona o službi u Bezbednosnim snagama Kosova imao je 45 amandmana i svi su usvojeni glasovima 107 poslanika.

Tači: Vojska Kosova predstavlja čast, bezbednost i blagostanje Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas posle usvajanja zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova da Vojska Kosova predstavlja „čast, bezbednost i blagostanje Kosova“.

Tači je na fejsbuku napisao da se posle dva desetleća ovim zaokružuje proces državnosti Kosova.

„U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbaranici naroda su usvojili paket zakona o osnivanju Vojske Kosova“, napisao je Tači na Fejsbuku.

On je podvukao da je Kosovo kao društvo pokazalo da ima smelosti, odgovornosti i da zna da bude ujedinjeno kako bi odbranili interese naroda i države.

„Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za novogodišnje praznike“, napisao je Tači.

Haradinaj: Vojska se nikada neće koristiti protiv naših gradjana

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se Vojska Kosova nikada neće koristiti protiv gradjana Kosova, ni na severu niti na jugu.

Posle izglasavanja tri zakona o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova Haradinaj je novinarima rekao da vojska pripada svim njenim gradjanima.

„To je vojska svih, uvek ćemo biti za mir. Nije to vojska koja će se okrenuti protiv svog naroda, kako na severu tako i na jugu, koji su u svojoj kući. Vojska Kosova se nikada neće koristiti protiv njih“, kazao je Haradinaj.

Izvor (Beta)

Povezani tekstovi