februar 23, 2019

S&P: Grčka bi mogla da bankrotira u 2016. godini

Američka bonitetna agencija „Standard i Purs“ (S&P) upozorila je da postoji mogućnost da nova politička nestabilnost u Grčkoj u 2016. dovede do toga da ta zemlja bankrotira iduće godine.

Analitičar S&P Frenk Gil izjavio je da sposobnost grčke vlade da u narednih 12 meseci otplaćuje dugovanja u potpunosti zavisi od povoljnih poslovnih i finansijskih uslova u zemlji, piše grčki list Katimerini.

Gil, direktor S&P za Evropu, dodao je da posvećenost Atine sprovođenju nepopularnih reformskih mera, poput onih u socijalnom osiguranju, beneficijama, rezanju troškova i privatizaciji, povećava šanse da već početkom godine dođe do političke neizvesnosti.

S&P navodi da je implementacija mera dogovorenih u okviru paketa finansijske pomoći Grčkoj ključna za opstanak grčkih banaka, stabilizaciju ekonomije i vraćanje poverenja.

Gil je, i pored zabrinutosti koju je izrazio, rekao da veruje da će grčka vlada učiniti sve da ne dovede kreditni sektor i bankarske depozite u rizik i da veruje da će Atina ispunjavati obaveze koje je preuzela u zamenu za kredite pomoći.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi