avgust 22, 2019

SPC neće poštovati odluku Carigradske patrijaršije: Ne priznaju ukrajinske „raskolnike“

SPC navodi da je dvodnevno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora od 6. i 7. novembra bilo posvećeno stanju na Kosovu i Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini posle najnovijih odluka Carigradske patrijaršije.

Резултат слика за srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da je odluka Carigradske patrijaršije da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa „raskolničkih grupacija“ u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, „kanonski neutemeljena“, zbog čega će tu odluku carigradskog Sinoda smatrati neobavezujućom za SPC.

U sopštenju se navodi da je Denisenko „svojevremeno kanonski lišen čina“, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, i da je Maletič „lišen apostolskog prejemstva“ kao pripadnik sekte takozvanih „samosvetih“.

„Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sljedbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sljedstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama“, navodi se u saopštenju.

Sabor SPC je istim putem predložio Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomjesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo pravoslavne crkve i ubuduće „izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje”.

SPC navodi da je razlog za naknadno objavljivanje stava povodom dodjeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi taj što su najpre o svom stavu službeno obavestili sve pravoslavne crkve, počevši od Carigradske i Moskovske patrijaršije na odgovarajućim jezicima (grčki, ruski i engleski) i da je za taj posao bilo potrebno izvesno vreme.

Izvor (Vijesti.me)

Povezani tekstovi