april 19, 2019

Srbija najveći izvoznik u NBA

Specijalizovani košarkaški portal „Basketball scouting reports“ objavio je istraživanje koja evropska zemlja je imala najviše predstavnika u NBA ligi.

Naša zemlja nalazi se na prvom mestu sa 25 igrača koji su zaigrali u najjačoj ligi sveta, druga je Francuska sa tri manje, a treća Hrvatska sa 20. Sledi Španija sa 14, Litvanija i Rusija sa po 12, Velika Britanija sa 11 i Nemačka sa 10. Listu kompletiraju Grčka, Slovenija i Turska sa po devet, Ukrajina sa sedam, Italija sa šest, Crna Gora i Holandija sa po pet, odnosno Bosna i Hercegovina, Gruzija i Letonija sa po četiri. U NBA ligi Srbija trenutno ima tri igrača – Nikolu Jokića u Denver Nagetsima, Nemanju Bjelicu u Minesota Timbervulvsima i Bobana Marjanovića u Detroit Pistonsima

Ako bismo napravili podrobniju analizu došli bismo do podatka da je bivša SFRJ NBA „podarila“ impozantna 64 igrača, ubedljivo najviše u poređenju sa bilo kojom evropskom državom, uključujući i nekadašnji SSSR. U okviru pomenutog istraživanja trebalo bi spomenuti da Pero Antić nije uvršten pošto je Makedonija izostavljena, međutim bivši košarkaš Atlante Houks svakako spada u grupu od 64 igrača koja su sa prostora bivše Jugoslavije nastupala u NBA.

Spisak igrača

Srbija 25

Hrvatska 20

Slovenija 9

Crna Gora 5

BiH 4

Makedonija 1

Izvor: DANAS

Povezani tekstovi