avgust 21, 2019

Šta donosi novi „Mekbuk pro”

Uz to da je ovo najtanji i najlakši računar iz ove serije, „Epl” će kroz ovaj računar predstaviti najnoviji Mek OS operativni sistem, kao i „tač aj-di” senzor koji omogućava brzu i bezbednu kupovinu na internetu.

Kada je novi model „Ajfona” ugledao svetlost dana, ljubitelji novih tehnologija sada iščekuju „Mekbuk pro” koji je kompanija „Epl” danas predstavila javnosti i koji važi za najtanji i najlakši računar iz ove serije do sada.macbook-pro2

Umesto tradicionalnih funkcijskih tastera, tastatura sadrži „tač bar” koji u osnovi predstavlja ekran višestruko osetljiv na dodir.

Tu je i unapređeni „Retina” ekran sa najsvetlijim prikazom slike do sada, kao i novi dizajn, moćni hardver i najnoviji Mek OS operativni sistem pod nazivom Siera. Unapređen audio sistem dvostruko je većeg dinamičkog opsega, dok je hlađenje gotovo nečujno.

Sa debljinom od samo 14,9 milimetara, trinaestoinčni „Mekbuk pro” je naspram modela prošle generacije oko 17 procenata tanji i oko 23 procenta manje zapremine, a pri tom je i oko 220 grama lakši, sa ukupnom masom od 1,36 kg. Slično je i sa petnaestoinčnim „Mekbuk pro” modelom, koji je debeo 15,5 mm, 14 procenata je tanji i ima 20 procenata manje zapremine nego model kojeg menja, a takođe je i 220 grama lakši sa ukupnom masom od 1,81 kg.

macbook-pro1Novina kod novog računara je „tač aj-di” senzor koji omogućava brzu i bezbednu kupovinu na internetu preko „Epl pej opcije”. „Tač aj-di” omogućava brzo i pouzdano skeniranje otiska prsta, koristeći algoritme za prepoznavanje i pronalaženje odgovarajućeg zapisa u sklopu novog Eplovog T1 bezbedonosnog čipa. Zahvaljujući njemu bezbednost kupovine preko interneta je podignuta na veoma visok nivo.

Prednost novog „Mekbuk pro” računara krije se i u velikoj štedljivosti energije, kao i u bateriji ogromne radne autonomije – deset radnih časova bez prestanka pri maksimalnom osvetljenju „Retina” ekrana.

Ispod kućišta se nalaze novi „Intelovi” procesori (Kor i5 i Kor i7), bolja grafika, kao i brži fleš skladišni prostor.

Cena još uvek nije poznata, ali bi trebalo da bude u rangu sa osnovnim modelom koji je koštao oko 2200 dolara.

Izvor: POLITIKA

Povezani tekstovi