avgust 23, 2019

Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada

Piscu Vladimir Tabaševiću sinoć je uručena književna nagrada nedeljnika NIN za roman „Zabluda svetog Sebastijana“, u kome glavni junak prebira po sećanjima i suočava se sa ratnim iskustvom iz devedesetih godina sa prostora bivše Jugoslavije.

Tabašević je, po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, rekao da mu je jedan od književnih uzora bio Miloš Crnjanski.

Napomenuvši da potiče iz Mostara i da dolazi iz porodice mešovitog etničkog porekla, Tabašević je istakao da će nastaviti da u književnom radu ispituje jezik na kome je rastao i da se bavi njegovim posebnostima.

Odlomke iz nagrađenog romana „Zabluda svetog Sebastijana“ čitao je glumac Tihomir Stanić, a nagradu je Tabaševiću uručio predsednik žirija Zoran Paunović.

Nedeljnik NIN je dodelio i nagradu za ličnost godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće „Kontrast“ Vladimiru Manigodi za finansijsku podršku unapređenju palijativne nege u Srbiji.

Njemu je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik priznanja NIN za ličnost godine Igor Jurić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk poručio je da će NIN nastaviti da poštuje standarde novinarstva i da neće biti „ni opozicioni ni režimski“, već proefsionalan, ali da je u dnašnjoj Srbiji „nekima i to mnogo“.

Konstatujući da su ministri i predsednica vlade „opravdano odsutni“, Ćulibrk je rekao da je Ministarstvo kulture za nagradu NIN izdvojilo 150.000 dinara, ali je on odlučio da im ta sredstva vrati, na obrazlažući razloge te odluke.

Ćulibrk je zahvalio čitaocima NIN-a i firmama i institucijama koje su ove godine pomogle književnu nagradu NIN.

Izvor (rts.rs)

Povezani tekstovi