avgust 20, 2019

Televizijski predsednik mogao bi da postane stvarni predsednik Ukrajine

Ukrajinski komičar koji glumi predsednika države u popularnoj televizijskoj seriji „Sluga narodu“ ima velike izglede da pobedi u prvom krugu stvarnih ukrajinskih predsedničkih izbora u nedelju.

Volodimir Zelenski (41), koji nikada nije obavljao političku dužnost, vodi po svim ispitivanjima javnoga mnjenja ispred aktuelnog predsednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko.

Ukrajina je u poslednje dve decenije iskusila dve prozapadne revolucije koje su na vlast dovele Timošenko 2005. i Porošenka 2014. godine. U poslednjem u nizu obrta na ukrajinskoj političkoj sceni, Zelenski, komičar kojeg treba shvatiti ozbiljno, mogao bi ih pobediti oboje.

„Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili poverenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promene u ukrajinskom sistemu vladanja“, izjavio je analitičari Volodimir Fesenko.

Po poslednjoj objavljenoj anketi, Zelenski ima podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16 posto.

„Zelenski od početka stabilno vodi“, objavila je agencija za ispitivanje javnoga mnjenja Rating Group Ukraine. Timošenko, prva ukrajinska premijerka, ima podršku žena i starijih.

Zelenski u seriji „Sluga naroda“ igra nastavnika istorije koji postaje slavan kada se video snimak u kojem vređa državno vodstvo proširi internetom. On potom odlučuje da se kandiduje za predsednika i na iznenađenje pobeđuje.

Stvarnost izgleda gotovo kao preslikana serija. Zelenski je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji „1+1“ na 31. decembra, nešto pre ponoći, kada su gledaoci očekivali tradicionalnu poruku predsednika Porošenka.

Televizija „1+1“, koja inače prikazuje „Slugu naroda“ i druge zabavne sadržaje, izvlačila se objašnjenjem da je došlo do „tehničke pogreške“.

Zelenski ima jako dobre izglede da pobedi dođe li do većeg odaziva birača, kazao je Vadim Karasjov, direktor ukrajinskog Instituta za globalne strategije.

Isto misli i Fesenko. „Najveća mu je mana političko neiskustvo, ali ima dobre šanse“.

Analitičar Taras Zahodorni smatra da najveći suparnik Zelenskog nije Porošenko, preduzetnik koji je bogatstvo stekao proizvodeći čokoladu.

„Julija Timošenko je najiskusnija političarka, ima čvrstu bazu pristalica i može iskoristiti nezadovoljstvo Porošenkovom politikom“, rekao je Zahodorni.

Ako se Timošenko i Zelenski nađu u drugom krugu, to će biti ‘fifti-fifti’ trka“, dodaje Karasjov.

Porošenkova vlada ne uspeva da sprovede reforme, promeniti sistem vlasti sovjetskog stila, smanjiti proširenost korupcije i rešiti problem s proruskom separatističkom pobunom na istoku. Sve to znatno mu je snizilo ugled u očima birača.

„Svi smo mislili da će to biti sprint“, kaže potpredsednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze. „Sada je jasno da to nije sprint, nije čak ni maraton. To je niz maratona i moramo imati snage istrčati ih“.

To objašnjenje nije zadovoljilo umorne i razočarane Ukrajince, kojih samo devet odsto podržava aktualnu vladu, što je svetski negativni rekord.

Jedno je sigurno, ko god pobedio to neće biti proruski kandidat, kao Porošenkov prethodnik Viktor Janukovič, svrgnut revolucijom 2014.

„Ukrajina u svakom slučaju ide prema Zapadu“, zaključio je Karasjov.

Izvor – N1

Povezani tekstovi