avgust 20, 2019

Tereza Mej: Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da uopšte ne napustimo EU

„Sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte“, kazala je Mejova

Britanska premijerka Tereza Mej kazala je u subotu kako sada postoji jasan izbor između izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita, javile su novine Observer.

„Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte“, kazala je Mejova, prenio je Observer.

„Sve je veći rizik da uopšte ne izađemo iz EU“

„Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte ne izađe“, dodala je premijerka.

Mejova je u petak pisala predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku tražeći odlaganje Bregzita do 30. juna kako bi omogućila podeljenim poslanicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

„Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. juna 2019.“, napisala je ona u pismu, prenosi Hina.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma njena zemlja predlaže privremeno okončanje tog odlaganja.

Koliko će trajati odlaganje?

Visoki zvaničnik EU rekao je ranije u petak kako će Tusk verovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Prema rečima zvaničnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena Mejovoj na samitu EU posvećenom Bregzitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Evropski parlament u maju.

List Sandej telegraf piše da ministri u vladi Tereze Mej razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako čelnici EU nateraju Mejovu da prihvati odlaganje zbog koje bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo učestvovati na evropskim izborima.

Povezani tekstovi