avgust 23, 2019

Tramp dobio prvog protivkandidata na stranačkim izborima

Bivši guverner Masačusetsa Bil Veld u ponedeljak je objavio da će se nadmetati sa predsednikom Donaldom Trampom za republikansku nominaciju u trci za predsednika 2020. godine.

Veld, koji se nadmetao kao potpredsednički kandidat u paru s libertarijancem Gerijem Džonsonom na predsedničkim izborima 2016., prvi je republikanac koji je objavio kampanju za republikansku nominaciju za predsedničke izbore.

Džonson i Veld bili su na dalekom trećem mestu na izborima 2016., osvojivši više od 4 miliona glasova ili 3,2 posto glasova, prema podacima savezne izborne komisije.

Veld, 73, obavljao je dužnost guvernera u tradicionalno demokratskoj sjevernoistočnoj američkoj državi Masačusets u dva mandata 1990-ih.

Veld je svoju kandidaturu objavio na CNN-u, kazavši da se veseli suočavanju sa Trampom na stranačkim predizborima.

Rekao je da bi bila „politička tragedija“ dobije li Tramp još jedan mandat.

„Sramio bih se samog sebe da prstom ne mrdnem i ne takmičim se“, rekao je Veld s obzirom na Trampovu politiku podjela i prioritete koji ne odražavaju podsticanje demokratije i vladavine prava, prenosi Hina.

Dodao je kako se čini da „Tramp ima teškoća … uskladiti svoje ponašanje sa zakonima. To je ozbiljan problem u Ovalnoj sobi“.

Sebe je definirao kao konzervativca i kazao da su zemlji potrebne promjene poreza i sposobnost da se sarađuje sa demokratama i srežu troškovi u Vašingtonu.

Drugi republikanci javno su se poigravali svojim kandidaturama, uključujući bivšeg guvernera Ohaja Džona Kaiča, jednog od mnogih republikanskih kandidata koje je Tramp pobijedio na stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju 2016.

Republikanski čelnici međutim signalizovali su malo razumijevanja za međustranačke borbe dok se Tramp priprema za izbornu utrku za drugi mandat.

Izvor – Vijesti.me

Povezani tekstovi