avgust 21, 2019

Tramp se sastao s nemačkim proizvođačima automobila

Predsednik Donald Tramp se u utorak u Beloj kući sastao s predstavnicima tri najveća nemačka proizvođača automobila, usred pretnji SAD da će nametnuti tarife za uvoz vozila.

Резултат слика за tramp nemacka

Tramp se sastao s generalnim direktorima „Dajmlera“ Diterom Cečeom, „Folksvagena“ Herbertom Disom i finansijskim direktorom BMW-a Nikolasom Peterom.

Američki predsednik je „s njima podelio svoju želju da vidi da svi proizvođači automobila proizvode u Sjedinjenim Državama i da se obezbedi ugodniji poslovni ambijent“, piše u kratkom saopštenju Bele kuće, u kojem se navodi da su se članovi vlade takođe sastajali sa svakim od tih predstavnika proizvođača pojedinačno.

„Trudimo se da povećamo proizvodnju u Sjedinjenim Državama“, rekao je američki ministar trgovine Vilbur Ros pre sastanka.

SAD hoće da smanje trgovinski deficit u trgovini automobilima i delovima, koji iznosi oko 30 milijardi dolara ili malo manje od polovine ukupnog trgovinskog deficita s Nemačkom.

Donald Tramp je zapretio zavodjenjem 25-odstotne carinske tarife na vozila uvezena u Sjedinjene Države, posebno iz Evrope. Ta taksa bi posebno sankcionisala ekonomiju i proizvodjače iz Nemačke.

Bilo je predvidjeno da se njihovi predstavnici sastanu samo s vladinim zvaničnicima zaduženim za trgovinu, ali ne i s predsednikom.

BMW je naknadno objavio sopštenje da je sastanak bio „konstruktivan“, da je njegov direktor „detaljno“ izložio investicije u SAD u fabrici BMW u Spartanburgu, u Južnoj Karolini.

Ta grupa je pažljivo istakla kako je nemačka kancelarka Angela Merkel već ranije rekla da je samo Evropska komisija ovlašćena da vodi trgovinske pregovore u ime zemalja članica EU i njihovih kompanija.

Bavarska grupa naglašava da je u SAD uložila 9,3 milijarde dolara, da će do 2021. godine uložiti još 600 miliona i da će do tada biti dodato 1.000 radnih mesta na 10.000 već postojećih u njenoj fabrici u Južnoj Karolini.

Ona takođe podseća da je to sve izvedeno zahvaljujući „slobodnoj trgovini“ u okviru koje je BMW uložio u Sjedinjene Države.

Kao što je njegov izvršni direktor rekao prošle sedmice, BMW i u saopštenju kaže da kao proizvođač automobila razmatra mogućnost uspostavljanja fabrike motora u Sjedinjenim Državama, što je zaslužilo pohvalu predsednika.

Ali, BMW kaže suprotno onome što je rekao Tramp da o tome „još nije doneta odluka“.

Julska poseta Vašingtonu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera pomogla je da popusti retorika i smanji se trgovinska napetost na obe strane Atlantika.

Ali, američki predsednik je ove jeseni opet zapretio.

Ministar trgovine Ros je u intervjuu za CNBC rekao da “ ‘tajming’ čitave ove stvari u velikoj mjeri zavisi od toga šta će se desiti tokom pregovora“ sa EU, i dodao da oni slabo napreduju.

„Mi u stvari i ne pregovaramo s Amerikancima“, izjavila je komesarka EU za trgovinu Sesilia Malmstrom tokom posete Vašingtonu sredinom novembra.

Izvor (Beta)

Povezani tekstovi