mart 24, 2019

Tramp zadovoljan napretkom u pregovorima sa Severnom Korejom

Predsednik SAD-a kaže da će drugi samit sa čelnikom Severne Koreje Kim Jong-unom biti održan početkom sledeće godine.

Сродна слика

Američki predsednik Donald Trump izjavio je u sredu da je „veoma srećan“ zbog toga kako se odvijaju pregovori sa Severnom Korejom o denuklearizaciji iako je otkazan sastanak o tom pitanju tokom ove sedmice, navodeći da to nije toliko hitno.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući posle izbora u Sjedinjenim Američkim Državama rekao je da će drugi samit sa čelnikom Severne Koreje Kim Jong-unom biti održan početkom sledeće godine, ne precizirajući tačan datum ni mesto, prenosi Beta.

Na prvom samitu, održanom 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim dogovorili su se o denuklearizaciji, ali stručnjaci smatraju da otad nije učinjen veliki napredak.

Severna Koreja upozorila je prošle sedmice da bi mogla „oživiti“ državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala ako SAD ne ukine ekonomske sankcije toj zemlji.

To je saopštilo severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog aktuelnih sankcija uvedenih Severnoj Koreji i pritiska na tu zemlju da odustane od nuklearnog programa, preneo je Tanjug.

U saopštenju Ministarstva navodi se da bi ta zemlja mogla ponovo uvesti „politiku istovremenog napretka nuklearnih snaga i ekonomskog razvoja“ ako SAD ne promeni svoj stav.

„SAD smatra da su njihove sankcije i pritisci doveli do denuklearizacije. Ne možemo da se ne smejemo takvoj glupoj ideji. Poboljšanje odnosa i sankcije nisu kompatibilni. Ako se SAD nastavi ponašati arogantno bez naznaka da je promenio svoj stav i da ne shvata naš ponovljeni zahtev, DNR Koreja mogla bi dodati jednu stvar svojoj državnoj politici u naporima za ekonomski napredak, a kao rezultat toga ponovo bi se mogla pojaviti riječ byungjin„, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, „byungjin“ na korejskom jeziku znači dvosruki ili paralelni razvoj.

Izvor (Al Jazeera Balkans)

Povezani tekstovi