jul 17, 2019

Turski tok stiže do Srbije

Gasovod Turski tok stiže do Srbije, pišu „Večernje novosti“ navodeći da je Bugarska dobila „zeleno svetlo“ evropskih zvaničnika da preko svoje teritorije gradi taj ruski gasovod od granice sa Turskom do granice sa Srbijom.

Ministarka za energetiku Bugarske Temenuška Petkova izjavila je u parlamentu da je ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno završen.

Bugarska kompanija „Bulgartransgas“ odlučila je u četvrtak da investira u projekat izgradnje gasovoda Turski tok, jer je prikupila obavezujuće ponude od tri kompanije, a među njima je i ruski „Gasprom“.

„Bulgartransgas“ je uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 1,4 milijarde evra za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije. Oni su prošlog meseca raspisali tender vredan 2,29 milijardi leva (1,7 milijardi evra) za izgradnju novog, 484 kilometra dugačkog gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom. Ponuđeni kapaciteti otkupljeni su 100 odsto, što je preduslov za uspešnu proceduru.

„To je odlična vest“, rekao je za „Novosti“ Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“.

On je dodao da je prodato svih 100 odsto kapaciteta, što dokazuje interes i potvrđuje komercijalnost, a da to ujedno znači i da je projekat u Srbiji izvestan.

„Čekamo mišljenje Energetske zajednice i konačnu odluku srpskog regulatora, Agencije za anergetiku (AERS), koji je ranije doneo prvostepenu pozitivnu odluku. Nakon toga sprovešćemo obavezujuću fazu zakupa, i otpočeti gradnju nove gasne strukture u Srbiji, gasovod – interkonektor – bugarska granica – madjarska granica, kroz Srbiju“, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da udje u realizaciju projekta, ali će za svaki slučaj sačekati odluku Energetske zajednice, koja se očekuje danas.

„Ako je projekat odobren evropskoj zemlji, onda nema razloga za brigu. Ovaj projekat je od nacionalnog interesa. Važno je da sve radimo po našim zakonima. Radovi bi trebalo da budu završeni krajem 2019. godine. Bitan deo čitavog posla biće i proširenje podzemnog skladišta Banatski dvor. Kako je i precizirano sporazumima koji su potpisani tokom nedavne posete predsednika Rusije Vladimira Putina našoj zemlji, kapaciteti sa 450 miliona kubika gasa biće povećani na 750 miliona kubika“, rekao je Bajatović.

„Novosti“ su podsetile da je šef ruskog „Gasproma“ Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine. Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom.

„Gasprom“ je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda „Turski tok“ polaganjem cevi ispod Crnog mora do turske obale. Taj krak je namenjen snabdevanju Turske, dok će drugi krak, namenjen isporukama zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama. Kapacitet svakog kraka je po 15,75 milijardi kubika godišnje.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi