jul 22, 2019

TV Arte prikazala Hrvatsku kao močvaru najcrnjeg fašizma

Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma, piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je o dokumentarnom filmu “Rechts, zwo, drei – driftet Europa ab” (Desno, dva, tri – kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je Nemačka, ali su za Arte ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi – oni hrvatski. Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma koje je vizualno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatskom se, naime, film počinje baviti u poslednjoj trećini. Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane.

Ali – kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič – “to je fasada, predstava”.

Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu  Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim ušatim U.

A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja „u srce tame hrvatskog nacionalizma“, navodi list.

„Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama“, piše list i dodaje da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema pronaći “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

„Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci  jedva čekaju da pred Arteovim kamerama salutiraju fašističkim pozdravom“, navodi se dalje.

A na kraju, pišu, u filmu se pojavljuje predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja se grli i druži s razdraganom masom.

„Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od predsednicinih ‘novih prijatelja’. Na njoj je tetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA-e je zaslužio smenu: ‘saboteri’ su se približili samoj predsednici!“, piše Jutarnji.

U nastavku filma, ekipa Artea predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

„U filmu se pojavljuju potpredsednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih  HČSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS“, navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Prikazana je i njegova fotografija sa ustaškom kapom na naslovnici Novosti.

Podsećaju da je zemlja godinama bila u ekonomskoj recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka te grafikonom ukazuju da je u razdoblju krize ljevica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada  glasova.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi